Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin slíbil matce svého kritika: Potrestáme jeho vrahy!

Autor: ČTK - 
28. února 2015
14:28

Vyhlášený kritik Putinova režimu Boris Němcov byl zavražděn. Nedaleko Kremlu. Kriminalisté prý nyní zkoumají všechny možné verze: Mohlo jít o politickou provokaci, nebo útok islamistických extremistů. Další možností je prý souvislost s politikovým soukromým podnikáním.

Ruský prezident Vladimir Putin přislíbil udělat vše pro dopadení a potrestání vrahů opozičního politika Borise Němcova, který byl zastřelen v noci na dnešek na mostě u Kremlu. Policie údajně mezitím v centru Moskvy našla auto, ze kterého pachatelé zřejmě stříleli na bývalého místopředsedu ruské vlády z 90. let a pak unikli z místa činu.

"Uděláme vše, aby organizátoři a vykonavatelé podlé a cynické vraždy byli po zásluze potrestáni," uvedl Putin v soustrastném poselství Němcovově matce, zveřejněném na webové stránce Kremlu. "Boris Němcov zanechal svou stopu v dějinách Ruska, v politice a životu společnosti. Působil ve významných funkcích v obtížném přechodném období naší země. Vždy přímo a čestně vyjadřoval své stanovisko a hájil své hledisko," napsal Putin v kondolenci.

Sám Němcov před pár týdny v jednom interview připustil, že odsuzováním ruské agrese proti Ukrajině si nadělal spoustu nepřátel, avšak jeho sedmaosmdesátiletá matka se více bála Putina. "Stavěla se rozhodně proti tomu, co se stalo na Ukrajině. Domnívala se, že je to katastrofa, naprostá hrůza. Ale více než Ukrajina ji trápil Putin. Pokaždé, když jsem ji volal, tak se ptala: 'Kdy přestaneš nadávat na Putina? Nechá tě zabít!'," svěřil se opozičník.

Vyšetřovací verze: Provokace, nebo umlčení?

Verze, spojující vraždu s válkou na Ukrajině, je podle vyšetřovatelů skutečně předmětem šetření. „Není tajemstvím, že na obou stranách konfliktu jsou velice radikální osoby, které se nepodřizují žádným autoritám," upozornil ruský generál Markin. Prý nelze vyloučit ani souvislost s podnikáním, či osobní nenávist vůči zavražděnému a další běžné pohnutky zločinu.

Vyšetřovatelé také údajně disponují svědectvími, že Němcov dostával pohrůžky kvůli svému postoji vůči lednovému zmasakrování pařížské redakce satirického časopisu Charlie Hebdo. Pečlivě zkoumá i verze, která vraždu spojuje s islamistickou a extremistickou stopou," poznamenal Markov.

Možností je však stále více. „V současné chvíli vyšetřovatelé zvažují několik verzí, a to i vraždy jako provokace kvůli destabilizaci politické situace v zemi. Němcov se mohl stát svého druhu předhozenou obětí pro ty, kdo se neštítí dosahovat svých politických cílů jakýmikoliv metodami," prohlásil ruský generál Markin podle agentury Interfax. Teze o vraždě známého kritika režimu jako politické provokaci už zazněla z Kremlu. Oponenti režimu naopak pokládají Němcovovu smrt za umlčení kritika.

Vražedná zbraň

Specialisté se nyní snaží vystopovat všechny telefonáty, provedené v okolí místa činu těsně před a po vraždě. Kriminalisté také zkoumají záznamy z pouličních kamer. Vražda byla podle předběžných poznatků spáchána pistolí Makarov; na místě se našlo šest nábojů ráže devět milimetrů. Pistole Makarov bývala standardní zbraní sovětské armády a policie a v Rusku a dalších postsovětských zemích se stále běžně používá.

nojasne ( 1. března 2015 14:08 )

Putin vrahy potrestá. Hned jak mu přijdou podat hlášení.

stanislavhahn ( 1. března 2015 06:39 )

Práce politiků vraždit kde se jim to hodí.

pgga ( 1. března 2015 06:17 )

Trpaslik nikoho nezajima..pouze Vychod Evropy.. a ne cely..

odol ( 1. března 2015 03:19 )

Prosimťa! Už to nepi ani zriedené!!

pgga ( 1. března 2015 01:02 )

Neboj, budete mit trpaslika Putlera.. on totiz chce pro CR dobre Budete poslouchat jako v Rusku Statne ovladana media a kdo je proti?..Skonci..jak?Putina na Vas..

Zobrazit celou diskusi