Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zaorálek: Surová vražda uprostřed Moskvy! Obama vyzval Putina k nestrannému prošetření

Autor: ČTK, zrk - 
28. února 2015
21:12

Surová vražda, upozorňuje český ministr zahraničí Zaorálek. Hnusná, přisazuje si francouzský prezident Hollande. Násilná smrt kritika Kremlu Borise Němcova, kterého někdo zastřelil v Moskvě přímo na ulici, vyvolala vlnu reakcí mezi ruskými i světovými politiky. Západ žádá rychlé odhalení a potrestání viníků, Rusko považuje vraždu nedaleko Kremlu za provokaci.

Neznámí pachatelé zabili bývalého ruského vicepremiéra Jelcinovy vlády a kritika současného Kremlu Borise Němcova. „Posuzujeme všechny verze, včetně nájemné vraždy," podotkla moskevská vyšetřovatelka Julija Ivanovová.

Je ještě brzy na nějaké závěry, ale se stoprocentní jistotou lze říci, že je to provokace," prohlásil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Známý odpůrce režimu byl zavražděn před nedělní opoziční demonstrací. I Putin podle Peskova poznamenal, že tento krutý zločin má všechny známky nájemné vraždy a má mimořádně provokační charakter." Podobně i další prokremelští politici odhadují, že cynická vražda" věhlasného opozičníka má za cíl destabilizovat společnost", jak prohlásil šéf vládních poslanců Vladimir Vasiljev.

Němcov současnou vládu nešetřil. Napadal neefektivnost vlády, bující korupci a politiku Kremlu na Ukrajině. Jeho zabití odsoudil americký prezident Barack Obama. Ve zveřejněném prohlášení vyzval ruskou vládu, aby uskutečnila rychlé, nestranné a transparentní" vyšetřování s cílem přivést pachatele před soud. Obama a Němcov se setkali v Moskvě v roce 2009.

Německá kancléřka Angela Merkelová se cítí otřesena podlou vraždou" kritika ruské vlády. Vyzvala prezidenta Putina, aby se postaral o vyšetření zločinu a potrestání pachatelů. Hnusnou vraždu odvážného a neúnavného obránce demokracie" odsoudil francouzský prezident François Hollande.

Ukrajinského prezidenta Petra Porošenka zabití Němcova šokovalo. Ruský vlastenec a zároveň přítel Ukrajiny. Tak nám zůstane v paměti," poznamenal ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.(...) kritika je v Rusku životu nebezpečná," dodal jeden z nejmladších ruských opozičních předáků Ilja Jašin.

Vražda ruského opozičního předáka na ulici působí děsivě, uvedl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Nevíme, jestli je vůbec šance najít a potrestat vrahy a viníky," napsal dnes ČTK v SMS zprávě. Na Twitteru předtím uvedl, že, "surová vražda Borise Němcova uprostřed Moskvy, na to je jen nějaká kondolence a žádost o prošetření zatraceně málo".

Moskevská radnice mezitím povolila uspořádat v neděli odpoledne smuteční pochod za zavražděného Němcova. Pochod povede z východní části centra přes nábřeží na most, kde byl kritik Kremlu v noci na dnešek zavražděn.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ambree ( 5. března 2015 20:23 )

 Baví se Obama s Merkelovou o časových pásmech a jaký to přináší trable a Merkelová říká: To mi povídejte, jednou jsem volala Japonskému premiérovi a chtěla mu poblahopřát ke zvolení a v Tokiu byly 3 hodiny ráno, já ho vzbudila, no děsnej trapas.... A Obama povídá: "To nic není, to já volal včera Putinovi ať dá okamžitě vyšetřit tu vraždu Němcova a tam bylo tři hodiny před tím!"

keep.smiling ( 1. března 2015 15:24 )

ale kdeže! to vám pošleme do USA, tam jste chamtiví po každém "soustu" !!

keep.smiling ( 1. března 2015 15:23 )

překlep - IQ,

keep.smiling ( 1. března 2015 15:22 )

milá čechoameričanko "pgga".. To, že USA ve skutečnosti my, lidi ČR, nezajímáme a nikdy nezajímali, to víme moc dobře, není tady holt nafta ani příliš nerostného bohatství. Proto jsme je nezajímali ani v r. 1939, 1947 a 48, 1968 také ne... Zajímalo je jen, zda zde mužou postavit své vojenské základny!! A JINAK - PÍŠU VELKÝM, ABYS NEPŘEHLÉDLA... VYSMVÍAT SE NĚKOMU ZA JEHO VÝŠKU, UKAZUJE JEN NA STUPEŇ VZDĚLANOSTI, IG TOHO VYSMÍVAJÍCÍHO SE A NA ÚROVEŇ JEHO MYŠLENÍ... Mnoho malých mužů v dějinách lidstava byli velcí muži!! ale to tebe nezajímá, ty se chceš jen vysmívat. Tak okaté to je. Běž si svá "moudra" psát někam jinam, tady na ně už nikdo není zvědavý, nejsi objektivní, nepíšeš fakta, jen své bláznivé domněnky.

kat-tom ( 1. března 2015 09:43 )

Tak vražda to bezpochyby je ... teď ale komu vlastně prospěla, že ne tomu mrtvému je jasné ....

Zobrazit celou diskusi