Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tohle že je lazaret hrůzy?! Ombudsmanka chce zavřít ústav Letiny. Blesk se tam jel podívat

Autor: zb, zrk - 
1. března 2015
14:59

Zavřete Letiny. Špatně tam s klienty zachází. To vzkázala vedení Plzeňského kraje po kontrole ombudsmanka Anna Šabatová. Jak tam senioři žijí, se nyní podíval i Blesk.

Daniel Chlad (67) žije v sociálním a zdravotním centru v Letinách už dva roky. Skončil tady poté, co prodělal mozkovou mrtvici. Hůře se pohybuje a také obtížněji mluví. „Točí se mi hlava, tak často ležím na pokoji. Dívám se ale také na televizi v jídelně. Jídlo mi chutná, nejraději mám koprovku. Pití je dost, ale jen čaj. Měl bych chuť na limonádu s bublinkami,“ řekl Blesku senior. Jiné výtky k personálu nemá.

Kontroloři ombudsmanky zjistili, že někteří klienti jsou dehydrovaní a hrozí jim podvýživa. Uvádějí také, že po chodbách se pohybovali klienti oblečení pouze do pleny a horní části pyžama. Viděli také, jak personál v jídelně přebaluje jednu z klientek před zraky ostatních. „To jsem nikdy neviděl. Přes pleny se nosí kalhoty. Co jsem tady, nespatřil jsem nikoho jen v pleně,“ dodává Chlad.

„Jestliže se něco takového, jako je přebalování před zraky jiných, někdy stalo, tak to byla hrubá chyba personálu. Mně takové pochybení ale není známo,“ řekl ředitel centra Aleš Patera (37).

housenkahouska ( 3. března 2015 13:21 )

Letiny znám a hodně věcí se tam za poslední dobu změnilo a zlepšilo, to už ale ombudsmanka nechce vidět, těžko říct proč. Když Letiny zavřou, kam ti lidé půdou, má vůbec paní Šabatová představu, jaké mají možnosti? Kromě toho v Letinech moc práce není, je tu zaměstnáno dost lidí z okolí, ti půjdou kam?

sestrasestry ( 2. března 2015 12:29 )

Tak to tedy u nás určitě NE. Asi chodíš slepá a hluchá, když nevíš kde žiješ.

sestrasestry ( 2. března 2015 12:28 )

Ano, udělá se nějaké to matoucí "gesto", ale to je pouze flastr na bolák.....

sestrasestry ( 2. března 2015 12:25 )

 Nejdůležitější je jednání personálu a poctivost personálu. Myslím, že to zdaleka všude není v pořádku a kontrolvoat by se měla i státní zařízení. Určitě to někde hodně skřípe.

zaviracispendlik ( 2. března 2015 08:25 )

její éééé mne sr.alo

Zobrazit celou diskusi