Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Identita džihádisty Johna odhalena?! Synek z respektované londýnské rodiny

Autor: šim - 
26. února 2015
12:43

Už měsíce je postrachem celého světa. Krvelačný kat přezdívaný džihádista John, který se účastnil popravy několika zajatců, je prý synem respektované londýnské rodiny Mohammed Emwazi (27), absolvent univerzitního oboru počítačového programování.  

Džihádista John je vidět na videích z popravy amerických novinářů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa, britského humanitárního pracovníka Davida Hainese i 22 syrských vojáků. Minulý měsíc se objevil na videích s japonskými zajatci Harunou Yukawou a novinářem Kenji Gotem.

Že se jedná o 27letého Mohammeda Enwazi, jako první přinesl web listu Washington Post. Podle něj jde o mladíka z dobré londýnské rodiny, žil v západním Londýně a modlit se chodil do mešity v Greenwich. Do Sýrie prý odcestoval v roce 2012 a později se přidal k obávaným útočníkům z ISIS. Oficiální úřady ani Downing Street se k tomu nevyjádřily.

Obávaného hrdlořeza identifikoval jeho kamarád. "Nemám žádné pochybnosti o tom, že Mohammad je džihádista John," řekl jeho známý. "Měli jsme k sobě blízko jako bratři. Je to nepochybně on," řekl o nejhledanějším muži světa, který se narodil v Kuvajtu.

Vedoucí výzkumného týmu britské organizace specializující se na lidská práva s názvem Cage, Asim Qureshi, je také přesvědčený, že Mohammed Emwazi je džihádista John. Byl s ním v emailovém kontaktu před tím, než odjel do Sýrie.

Scotland Yard se nechal slyšet, že jméno potvrzovat nebude, jelikož by to mohlo ohrozit probíhající operace. Mlčí také úřad premiéra Davida Camerona, který v minulosti několikrát veřejně apeloval na jeho dopadení a potrestání jeho krvavých zločinů.

Přátelé: Líbil se ženám a rád nosil pěkné věci

Autorem odhalujícího článku je Adam Goldman, který získal svědectví jeho přátel. „Podle výpovědi jeho známých to byl slušný mladík, rád se dobře oblékal. Velmi lpěl na dodržování všech pravidel islámské víry,“ píše Goldman ve svém článku. Prý nosil vousy a kontakt se ženami mu nedělal problém.

Podle Emwaziho přátel, kteří si přáli zůstat v anonymitě, se začal radikalizovat poté, co se vrátil ze své cesty po Tanzanii, kde si užíval safari. Psal se rok 2009 a Emwazi právě dokončil studia na University of Westminster.

Emwazi a jeho dva přátelé byli na tanzanském letišti v Dar es Salaamu zadrženi policií a noc strávili v cele. Důvod zadržení prý není znám, poté však byli okamžitě deportováni. Emwazi pak odletěl do Amsterodamu, kde ho prý agent britské tajné služby MI5 obvinil z toho, že chtěl utéci do Somálska a přidat se k tamní militantní skupině al-Šabáb. Emwazi však popřel, že by byl obviněn, naopak tvrdil, že se ho agent MI5 snažil naverbovat.

Bývalý zajatec džihádisty Johna, kterému se podařilo uprchnout, vypověděl, že jeho věznitel byl Somálskem doslova posedlý. Prý ho neustále nutil sledovat videa z akcí somálské militantní skupiny.

V roce 2009 bylo Emwazimu dovoleno vrátit se do Británie. Krátce nato se rozhodl vrátit se do rodného Kuvajtu, kde si sehnal práci po IT firmu. Dvakrát se vrátil do Londýna, aby finalizoval své plány na svatbu. Chtěl se ženit v Kuvajtu. Britové ho však před odletěním do Kuvajtu zadrželi. „Měl jsem tam práci a čekala mě svatba. Cítím se jako vězeň. Nejenom v kleci, ale v celém Londýně,“ napsal Emwazi v e-mailu Qureshimu, který o něm naposledy slyšel v lednu 2012.

Poté zřejmě překročil hranice Sýrie. Odtamtud jednou kontaktoval svou rodinu a nejméně jednoho svého přítele. Není ovšem jasné, zda a co jim sdělil o svých tamějších aktivitách.

Bývalý rukojmí: Džihádista John nás mučil

Bývalý rukojmí, který ze spárů ISIS unikl, řekl, že džihádista John byl členem dozorců, kteří chránili západní zajatce ve vězení Idlib v Sýrii. To bylo v roce 2013. Rukojmí místu, kde je drželi, říkali „bedna“. Emwaziho doprovázeli dva další muži s britským přízvukem, jednomu přezdívali George. Bývalý vězeň řekl, že se džihádista John účastnil mučení – waterboardingu – čtyř západních rukojmí.

Muž, který přinesl toto cenné svědectví, se nechal slyšet, že John byl jednoznačným vůdcem tria dozorců. Na začátku loňského roku byli rukojmí přemístěni do vězení v syrském městě Rakka, samozvaném hlavním městě Islámského státu. Tam je trojice Britů prý často navštěvovala. „Vypadalo to, že jim byly svěřeny mnohem závažnější úkoly a dány větší pravomoci,“ dodal.

V té samé době se Emwaziho snažil e-mailem opět kontaktovat Qureshi. „Napsal jsem mu, jestli mi může poslat své telefonní číslo. Bylo by dobře, abychom byli ve spojení,“ napsal mu. E-mail však zůstal bez odpovědi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pepen ( 26. února 2015 21:47 )

Pokud vědí,kde se nachází jeho rodina-předal bych jí všem pozůstalým,které on podřezal. Ať mu též natočí video-v podobném stylu!!!!Aby se vrátil do Anglie-nebo jim udělají to samé!!!!!Potom zmetka veřejně popravit!!!!

dr.x.crement ( 26. února 2015 19:29 )

Lidé čtěte a bděte !!!!!!!!!!!! www.ivcrn.cz..............................tam je to uceleně podané

japos22 ( 26. února 2015 15:31 )

Těch synků je tam víc a je to velice výnosný podnik

lunatic ( 26. února 2015 15:25 )

Lidé,kteří mají Vámi popsané vlastnosti jsou smrtelně nebezpeční-ovšem,rozpoznat je v každodenní,všední realitě se jeví téměř nemožným-nevím,zda dosadit slůvko bohužel,anebo bohudík -záleží na které straně "barikády" stojí onen pozorovatel,že

frantaklika ( 26. února 2015 15:09 )

Kdyby ho vychovávali v Sirii s koranem v ruce, tak by dnes poslouchal Asada a byl by to hodnej Muslimáček. Západní výchova vyvolává v lidech násilí a militantismus, agresy a vraždění.

Zobrazit celou diskusi