Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další lazaret hrůzy: Klientům říkali d*menti a utírali jim obličej hadrem na podlahu!

Ombudsmanka Šabatová vyzývá k zavření Sociálního a zdravotního centra Letiny
Ombudsmanka Šabatová vyzývá k zavření Sociálního a zdravotního centra Letiny  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
25. února 2015
14:07

Člověk tam není důstojná bytost. Klienty, kterým hrozí podvýživa a dehydratace, tam nechali chodit v plenách či roztrhaném oblečení, nazývali je „d*menti“ a „mletiny“, utírali jim obličeje hadry na podlahu, tvrdí veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, která poukázala na velmi špatné až skandální podmínky v centru Letiny v Plzeňském kraji. To se chce bránit žalobou.

260 klientů se zdravotním postižením, schizofrenií a jinými duševními nemocemi ubytovalo Sociální a zdravotní centrum Letiny. Rozsah pochybení je však podle ombudsmanky velmi dlouhý. Při kontrolách se zjistilo, že personál nemá odborné vzdělání, o klienty není řádně postaráno, protože někteří z nich chodili po chodbách jen v plenách a roztrhaném a špinavém erárním oblečení.

Ombudsmanka upozornila na to, že zařízení je na tom velmi špatně s hygienou. Podle Šabatové dokonce někteří zaměstnanci „utírali hadrem na zem obličej klientů“. V denní směně přitom pečuje o tyto postižené jen deset lidí, řekla dnes novinářům Adéla Hradilová z kanceláře ombudsmanky. Zdůraznila, že někteří zaměstnanci oslovují klienty hanlivě, například jako „d*menti“ nebo „mletiny“, což je slovo odvozené od mleté stravy.

Kontroloři zařízení zjistili, že klientům hrozí podvýživa a dehydratace. Pití je pro některé z nich velmi obtížně dostupné, protože nejsou sami schopni se obsloužit. Navíc signalizace u lůžek, jimiž si pacienti mohou přivolat zdravotnický personál, není vždy funkční.

Ombudsmanka se také domnívá, že vedení zařízení nezákonně nakládá s penězi svých klientů. Podle Šabatové se v uplynulých dvou letech v ústavu, kterému poskytl registraci Plzeňský kraj, konaly dvě kontroly. A obě prý zjistily zásadní pochybení. „Zlepšení nenastalo, zařízení není schopno zajistit kvalitní péči. Situace se zhoršuje,“ uvedla Šabatová. „Případ zařízení Letiny ukazuje neefektivnost kontrol prováděných správními orgány, když zařízení s tak závažnými nedostatky a porušující právní předpisy dál funguje, a dokonce má registraci k poskytování sociálních služeb,“ dodala ombudsmanka. Navrhuje proto, aby kraj tomuto soukromému zařízení registraci co nejdříve odebral.

Některá z dalších pochybení zjištěných ombudsmankou

• Zařízení například zamklo všem klientům osobní věci do skříňky na pokoji na klíč, neřešili přitom, že někteří klienti trpící demencí nejsou schopni klíč používat.

• Zaměstnanci Kanceláře veřejného ochránce práv byli svědky výměny pleny v jídelně, při níž byla klientka před ostatními ve spodní části nahá.

• Není sledován příjem stravy klientů, sestry ani pečovatelé nemají jasné zadání týkající se nutriční péče.

• Není vytvořen ani jídelníček pro diabetiky, takže se pro všechny vaří stejné jídlo. Pro všechny klienty se používají pouze umělá sladidla, přestože mohou u některých klientů působit zdravotní potíže.

• Pečovatelé neznají diagnózy klientů, nerozlišují mezi fázemi demence či druhy schizofrenie, neorientují se v jejich specifických potřebách.

• Byl zjištěn případ klienta trpícího těžkým kognitivním deficitem, který opustil zařízení a po kterém bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Klient byl nalezen až po 2 dnech v lese.

• Problémy jsou podle ombudsmanky i v takových věcech jako obrázky na chodbách; jsou totiž na některých místech stejné, což člověku s demencí ztěžuje orientaci v prostoru.

Centrum Letiny se brání: Je to pro nás likvidační!

Sociální a zdravotní centrum Letiny se však hodlá bránit žalobou proti tvrzením úřadu veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové. Postup i závěry šetření považuje za nepodložené, nesprávné a likvidační. „Kontrola pracovala jen s kusými informacemi a celá zpráva je souhrnem domněnek a vymyšlených možných scénářů, které se v řadě případů zcela vymykají realitě,“ tvrdí ředitel centra Aleš Patera.

Kontroloři prý neumožnili vedení zařízení podat vysvětlení ke kritice a doložit splnění povinností. „Budeme se všemi dostupnými právními prostředky bránit proti nepravdivým tvrzením a závěrům kontroly,“ doplnil spolumajitel soukromého zařízení Martin Matoušek. Na podporu centra podle něj vznikla petice, pod kterou se za čtyři dny podepsalo na 500 lidí. „Hodnocení kanceláře ombudsmana je pro nás prakticky likvidační. Kdybychom to museli uzavřít, 100 lidí by přišlo o pracovní místo, 300 klientů o přístřeší nad hlavou,“ řekl Matoušek.

„Myslím si, že jsme odstranili drtivou většinu chyb, které tady byly, a určitě fungujeme jako kterékoliv jiné zařízení sociálních služeb. Další kontrola (ombudsmanky) přišla vloni ke konci roku a my jsme si mysleli, že výsledky budou lepší. Minulý týden nám ale přišla zpráva s tím, že je opět všechno úplně špatně. Sepsuli celé zařízení,“ dodal ředitel Patera. Aby zařízení odstranilo výtky, investovalo prý přes milion korun. Druhá kontrola podle něj vůbec nezaznamenala zlepšení, zaměřila se na další věci. 

egyptanka ( 9. března 2015 06:32 )

endynka47 ( 3. března 2015 06:51 )

Jedna věc je spravedlivá a to,že každý bude starý.A ti co si myslí,že se jich to netýká se hrozně pletou.Tady PRAVDOLÁSKAŘI,okrádají děti a staré lidi,ty co celý život dřeli,aby jiní vystudovali a to ZADARMO,protože za komunistů se škola neplatila.Na každou svini se vaří voda i havel se posrával,ale měl peníze a nechal se ošetřovat řádovými sestrami,proto že vědě jak by ve státním dopadl,aby nevěděl,když tu ZLODĚJINU A LUMPÁRNU zavedl pod názvem ZLODĚJLÁSKA A PRAVDOKURV..

jiznicechy ( 2. března 2015 04:22 )

Podle vašeho příspěvku je vidět jak Vaše inteligence, tak Vaše stáří - tihle lidé pracovali zcela jistě - za komunistů byla pracovní povinnost, kdo nepracoval, toho zavřeli za příživnictví. Takže pokud jste nemakal, tak jste zase makal, ale v base. No a Alzheimer - tak Vy máte jistě zajištěno, že Vám ani Vašim blízkým se nic podobného přihodit nemůže - buďte v klidu

1946 ( 1. března 2015 18:24 )

Ve státních to jiné není. Prostě politici na staré lidi kašlou, což je divné, když ve vládě je to samý stařešina.

1946 ( 1. března 2015 18:22 )

Jak to víte, že nikdy nepracovali? Demence přichází ruku v ruce se stářím. Mož á i z vás jednou dement bude, už váš příspěvek to naznačuje.

Zobrazit celou diskusi