Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hrozí zavírání vinoték: Za rok se prodá 100 milionů litrů stáčenky načerno!

Problémy stáčeného vína v Česku: ředí se, pančuje se
Problémy stáčeného vína v Česku: ředí se, pančuje se  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, simao - 
25. února 2015
13:17

Kvůli černému trhu s vínem stát ročně přichází o           2,5 miliardy, upozorňují vinaři. Ročně se prodá na 100 milionů litrů „černého vína“! Sudové víno se navíc v ČR prodává na 30 000 místech a to je prý příliš. Jenže zákaz prodávání „stáčenky“ jinde než přímo u vinařů, tedy ve vinotékách, večerkách, ale třeba i květinářstvích, by postihl až 15 tisíc prodejců. Spor o stáčené víno však rozděluje i vládní koalici.

S tímhle nápadem přišel ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) – chce omezit prodej vína, jednou z možností je, že by se stáčené dalo koupit jen přímo u vinařů. Znamenalo by to však problém pro tisíce vinoték. Kvůli „stáčenkám“ dnes svolal tiskovku i Jan Hajda, stínový ministr zemědělství ČSSD a předseda senátního zemědělského výboru. Sociální demokracie podle něj není pro omezování prodeje domácích sudových vín. Chce ale zlepšit kontrolu a bránit falšování a prodeji v nevyhovujících prostorách.

Stáčená vína se u nás prodávají v garážích, květinářstvích a dalších prostorách, které nevyhovují potravinářským předpisům, upozornil senátor. „To, co je v současném období možné na trhu s vínem v ČR, je v okolních státech nepřípustné,“ uvedl Hajda.

Podle ministerstva zemědělství je omezení prodeje sudového vína pouze jednou ze tří možných variant, jak se s jeho falšováním vypořádat. První z nich počítá s tím, že stáčené víno bude možné prodávat pouze u výrobce vína, tedy u vinaře ve sklepě. Druhou variantou je prodej vína v obalech, které nebude možné falzifikovat, třetí je posílení kontrol, řekl ministr Jurečka MF Dnes. Novela má mířit na ty, kteří šidí spotřebitele a buď vína ředí, nebo vydávají levná cizí vína za moravská, dodal ČTK minulý týden mluvčí ministra zemědělství Hynek Jordán.

Černé víno: Prodá se 100 milionů litrů

Právě sudová vína jsou v posledních letech jedním z nejvíce falšovaných zemědělských produktů, což dokazují i data Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Téměř třetina ze 471 inspekcí loni kontrolovaných vzorků sudového vína neprošla loni kontrolou. Předloni byl podíl nevyhovujících vzorků stejný. Černý prodej vína má i vlastní zkratku – BUS. Tedy „bez účasti státu“.

„Nejsme pro omezování prodeje domácích sudových vín, což by výrazně poškodilo většinu vinařů, ale ani zahraničních, pokud jsou prodávána a evidována dle norem a řádně zdaňovaná. Jsme si vědomi významu vinoték při prodeji a propagaci vín,“ reagoval Hajda.

Senátor za ČSSD zároveň uvedl, že podle analýzy agentury Ernst&Young se loni prodalo 100 milionů litrů vína bez evidence a tedy bez zdanění! „Tato vína velmi často nevalné kvality devastují trh a práci poctivých vinařů,“ poznamenal Hajda. ČSSD podle Hajdy proto bude v rámci koalice podporovat posílení SZPI a celní správy a zvýšení kontrol. Chce také kvalifikovat falšování potravin včetně vína jako trestný čin.

Video Prodejci vína zuří: Proti zákazu stáčení píšeme petici! - Markéta Volfová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

moiaza ( 25. února 2015 13:49 )

Ty miliardy co uníkají na daních jsou jen zlomkem procenta toho, co prošustruje vláda spolu se senátem špatnou práci a špatným rozhodnutím. Jsou zlomkem procenta, co se v této republice zničí a rozkrade!

milan1959 ( 25. února 2015 13:48 )

Stáčené víno ano, ale pouze od vinařů a současně majitelů s životopisem vína! Tečka. Howght. Jinak si běžte koupit krabicové víno a vyjde to skoro na stejno. Ještě ušetříte.

moiaza ( 25. února 2015 13:47 )

 Není nad moudré rozhodnutí naši vlády. Někdo neví, ve které republice žije. Český člověk si umí poradit se všemi zákazy. V tom jsme mistři světa. Když ten článek čtu, je mi do smíchu a zároveň k pláči. Bože, jak hloupé lidí máme ve vládě.

koko365 ( 25. února 2015 13:46 )

 Konečně přišel někdo jako Babiš a bouchnul do stolu, tady unikají miliardy na daních a nikdo to neřešil

Zobrazit celou diskusi