Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Mariňák zabil „Amerického snajpra“: Dostal doživotí!

25. února 2015
06:31

Sjednal si schůzku s legendou, aby si s ním zajel zastřílet na střelnici. Místo toho do nejlepšího amerického odstřelovače napálil chladnokrevně několik kulek. Bývalý mariňák Eddie Routh byl soudem za vraždu Chrise Kylea odsouzen na doživotí. 

Routh podle obžaloby zabil 2. února 2013 Kylea a jeho přítele Chada Littlefielda na střelnici Glen Rose, asi 110 kilometrů jihozápadně od města Fort Worth. Případ přitáhl ohromný zájem, zejména proto, že Eastwoodův film je v Americe velmi populární a za necelé dva měsíce promítání vydělal kolem 300 milionů dolarů (7,3 miliardy Kč). Dostal se i mezi kandidáty na Oscara a získal cenu za zvukové efeky.

Porota v městečku Stephenville neuznala snahu obžaloby vykreslit sedmadvacetiletého Routha jako duševně nemocného člověka, který kvůli vojenské službě trpí postraumatickou poruchou a u kterého propukla schizofrenie. Státní zástupkyně Jane Starnesová v závěrečné řeči prohlásila, že obviněný jednal chladně a s rozmyslem, když čekal, až Kyle na střelnici vyprázdní svou zbraň, a pak jej i Littlefielda zastřelil. 

Routh byl v Iráku a na Haiti a z námořnictva odešel v roce 2010. Poté, co zabil oba bývalé vojenské druhy Kylea a Littlefielda, odjel v Kyleově autě k sestře a k vraždám se přiznal, jeho vyjadřování bylo ale často zmatené. 

Kyle byl nasazen v Iráku čtyřikrát a má na kontě nejvíce „zářezů“ ze všech amerických odstřelovačů. Jeho domovský stát Texas jej uctívá jako hrdinu a nechal jej pohřbít na státním hřbitově vedle svých nejslavnějších rodáků. 

tgbb ( 25. února 2015 13:46 )

počet obětí kapitalismu o kterých se mlčí ::: 60 milionů obětí nacismu a klerofašismu ,stamiliony obětí katolíků , 912 000 000 obětí kapitalismu ,25000 mrtvých každý den Každých pět vteřin zemře hlady jedno dítě; * Každý rok se narodí 17 milionů dětí s podváhou, protože jejich matky trpí podvýživou osn.cz/zpravodajstvi/zpravy/zprava.php?id=1281 + fašistické okupace afganistánu,pakistánu,libye,iráku,srbska,vietnamu,laosu,grenady,kuby....

tgbb ( 25. února 2015 13:35 )

v iráku ,sýriia libyi žili všichni v klidu dokud hitlerovský režim usa nevyvolal války arabské jaro al kajdy, proamerický = terorista

tgbb ( 25. února 2015 13:27 )

Nacistických pochodů v Estonsku se tradičně zúčastňují i veteráni II. svět.války,kteří bojovali v rámci SS na straně hitlerovských jednotek. Včera tomu nebylo jinak.Jak je něco takového v EU vůbec možné?

tgbb ( 25. února 2015 13:10 )

Film o souboji odstřelovačů v Iráku má také silný vlastenecký podtón. Pro amerického diváka, samozřejmě. Protože jedině on vraždí ze zálohy místní (irácké) děti, ženy a muže SPRAVEDLIVĚ = ve jménu americké demokracie! Aby bylo jasné, že Iráčani jsou 'zvířata', objeví se v takových filmech občas scéna o zneužití již mrtvého místního člověka, jemuž byla do břicha následně zašita výbušnina zvrhlými místními 'teroristy' a tělo takového nebožáka 'nastraženo' do cesty americkým vojákům - průzkumníkům, coby příšerná 'nelidská' výbušná nálož. Skutečnost, že celý ten strašlivý válčný proces byl vyvolán prvotní americkou invazí do této země, stojí úplně mimo poslání takového filmu. Jistěže ten odstřelovač - hrdina, má na svých dovolených mezi 'domácími' problém jak normálně žít, zejména se svou rodinou. Tak se vrací opakovaně nazpět do Iráku = do svého světa, kde může zase vraždit, protože to je ta nejsilnější návyková droga, které se nelze zbavit. Aby ovšem takový film 'divácky prošel a předevím vydělal', zejména v Americe, bylo jej nutno v závěru notně dosladit čili přelakovat z krvavě rudé na sladce růžovou. Ať žije věčný americký hrdina, zachránce světové demokracie i za cenu, že zbylou polovinu světa ve jménu svého amerického ideálu vyvraždí.

zkzkz ( 25. února 2015 13:04 )

Zobrazit celou diskusi