Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Školačky utekly mezi teroristy: Překročily hranice Sýrie, potvrdila policie!

Autor: ČTK, zrk - 
24. února 2015
21:19

Tři nezletilé britské dívky utekly z domova. Chtějí se přidat k radikálům Islámského státu. Britská policie dnes potvrdila, že již překročily hranice Sýrie. Turecko obvinilo Británii – poskytla informace příliš pozdě a oni už nemohli dívky, které se vydaly přes jejich území, zadržet.

Mladé Londýňanky byly podle policie tajně převezeny do Sýrie přes tureckou hranici již před čtyřmi nebo pěti dny. Patnáctileté studentky Shamima Begum a Amira Abase a o rok starší Kadiza Sultana zamířily podle médií za svou další bývalou spolužačkou z londýnské školy Bethnal Green Academy. Jejich bývalá spolužačka podle policie odcestovala do Sýrie již v prosinci.

Turecký vicepremiér Bülent Arinç dnes uvedl, že Britové Turky informovali až tři dny poté, co dívky dorazily do Turecka. Samozřejmě, že Turecko na tom nenese žádnou vinu. Přijali jsme potřebná opatření, ale země jako je Británie s námi musí sdílet informace," citovala Arincova slova agentura AFP. My nemáme k dispozici žádný mechanismus, který by nám umožňoval číst myšlenky turistů,“ dodal.

Londýn se nařčením tureckých představitelů brání. Prý o všem dal vědět turecké ambasádě v Británii hned den poté, co dívky zmizely. Nyní případ vyšetřují britští i turečtí policisté společně.

Případ vyvolal obrovskou vlnu pozornosti. Britské bezpečnostní složky odhadují, že do Sýrie dosud odcestovalo asi 600 britských muslimů, z toho přibližně 50 mladých žen a dívek. Řada z nich se připojila k radikálům z IS a dalších skupin. Ti, kteří se vrátí domů, představují teroristickou hrozbu pro Británii.

usfc ( 25. února 2015 04:45 )

Vždyt jsou přičmoudle tak se jen vrátily domu.

fjdksla ( 25. února 2015 01:55 )

Odlety britských muslimů do vlasti jejich předků jsou žádoucí, návrat nežádoucí.

glindel ( 25. února 2015 01:15 )

 Snad pošle IS matkám dívek dřevěné škatulky s jejich hlavami

datelobecny ( 24. února 2015 21:24 )

 Jakto, že se umírnění muslimové přídávají k IS, když Islám nemá nic společného s Islámským státem!?

Zobrazit celou diskusi