Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zdravotní sestřičku v Hradci napadl znásilňovač: Tento hrdina ji před cizincem zachránil

Romana Havlenu vyznamenal ministr obrany Martin Stropnický.
Romana Havlenu vyznamenal ministr obrany Martin Stropnický.  (Autor: Twitter/Ministerstvo obrany)
Autor: ČTK - 
24. února 2015
18:13

Díky statečnosti vojáka Romana Havleny unikla třicetiletá zdravotni sestřička z Hradce Králové znásilnění. 16. listopadu 2014 ji brzy ráno cestou do práce přepadl cizinec. Za záchranu ženy před agresorem dostal záslužný kříž. Ocenění mu dnes odpoledne předal ministr obrany Martin Stropnický.

Dvaatřicetiletý cizinec zaútočil na zdravotní sestřičku v neděli 16. listopadu, když šla do práce v královéhradecké nemocnici. Agresor ji zatáhl z chodníku pod svah silnice. Havlena šel po opačném chodníku. "Najednou jsem uslyšel zoufalý výkřik ženy. Při ohlédnutí jsem na druhém chodníku dvouproudé hradecké magistrály zahlédl ve tmě postavu, jak mizí ve stínu pod svahem silnice. Odhodil jsem kolo, přeskočil svodidla a běžel k místu, odkud se ozvalo volání o pomoc," vzpomínal Havlena pro magazín A-report.

Spolu s ním na přepadení zareagoval Šklíba, který v nemocnici pracuje jako zdravotník. Když muži přiběhli k okraji silnice, uviděli pod svahem silnice muže, který ležel na ženě a hlavu jí tlačil do spadaného listí. "Vše ostatní bylo dílem okamžiku. "Skočil jsem na chlapa, stáhl mu bundu přes ruce, neboť jsem nevěděl, zda není ozbrojen. Vzápětí jsme s kolegou Zbyňkem Šklíbou útočníka zpacifikovali a ženu osvobodili z jeho sevření," popsal. Útočníka poté dovlekli na zastávku MHD, kde ho předali policistům.

Stropnický ocenil odvahu Havleny i Šklíby, ženě podle něj zachránili život. "Neváhali ani vteřinu. A tam šlo o vteřiny," poznamenal ministr.

Osmatřicetiletý Havlena je profesionálním vojákem od roku 2000. V minulosti absolvoval šest zahraničních misí, z toho třikrát byl jako zdravotnický záchranář v Afghánistánu. Nyní působí v 7. polní nemocnici Agentury vojenského zdravotnictví.

Havlena již byl jednou záslužným křížem oceněn, a to v roce 2013 za vynikající plnění služebních a pracovních povinností.

wolf66 ( 26. března 2015 15:31 )

Vypráskat přívandrovalou verbež.

japos22 ( 24. února 2015 19:52 )

Upřesni svazovou republiku

ebati ( 24. února 2015 19:15 )

Tak to nám tady cizinec skejsne navěky. Kde ses nám toulal poslední čtvrt století, že jsi nezaregistroval rozpad CCCP?

andorea ( 24. února 2015 19:08 )

Voják v pravou chvíli na pravém místě. Jen by mne zajímalo, co to bylo za cizince. To už se nebude raději zase zveřejňovat?

ajinka ( 24. února 2015 19:04 )

 Klouk dolu pred vami a diky!

Zobrazit celou diskusi