Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman vysvětloval slova o postižených žácích: Jednou jsem chtěl být zdvořilý

Prezident Miloš Zeman s Václavem Krásou, předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením
Prezident Miloš Zeman s Václavem Krásou, předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
24. února 2015
17:06

Miloš Zeman pobouřil handicapované slovy o tom, že by se děti zdravé a postižené neměly vzdělávat v jedné třídě. Dnes přijal na Hradě vedení Národní rady osob se zdravotním postižením, aby mu svá slova vysvětlil. Pro jednou prý chtěl být zdvořilý a nevyplatilo se mu to. Jak to Zeman myslel?

"Nejsem zastáncem názoru, že by děti, které jsou určitým způsobem handicapované, měly být umisťované do tříd s nehandicapovanými žáky, protože je to neštěstí pro oba," pronesl mimo jiné Zeman při návštěvě Pardubického kraje. Neměl na mysli všechny postižené, ale pouze děti s vážným mentálním handicapem, sdělil dnes po setkání s prezidentem předseda rady Václav Krása.

Prezident v lednu řekl, že kvůli zařazování dětí s určitým handicapem do tříd se zdravými školáky se učitelé nemohou tolik věnovat talentovanějším žákům. Děti jsou podle něj šťastnější v rovnocenné komunitě. Vyjádření vyvolalo vlnu nevole, a to hlavně u rodičů postižených dětí a u handicapovaných studentů. "Jednou jsem chtěl být zdvořilý a nevyplatilo se mi to," řekl novinářům Zeman. Mluvit přímo o mentálním postižení mu prý přišlo kruté, a všichni poté jeho slova vztáhli například na vozíčkáře.

S Václavem Krásou pak dnes Zeman řešil i další problémy studentů se zdravotním postižením. "Shodli jsme se na tom, že je potřeba dostatek pedagogických asistentů, aby žáci dostali takovou podporu, jakou potřebují," uvedl po jednání Krása.

S prezidentem hovořil také o vyplácení příspěvků a dávek postiženým. Rada si stěžovala, že celkové výdaje na podporu handicapovaných klesají. Dalším tématem bylo zaměstnávání. Rada žádá, aby minimální mzda postižených byla stejně vysoká jako u ostatních pracovníků. Nyní je nižší. Zeman slíbil, že o tom bude mluvit s ministryní práce.

Video Demonstrace proti výrokům Miloše Zemana o postižených lidech - Blesk: Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

Příspěvek na péči handicapovaným a seniorům vyplácí od roku 2007 stát. Mají si z něj zaplatit pomoc doma či opatrování v nějakém zařízení. Rada kritizuje to, že se dávka od svého zavedení v roce 2007 nevalorizovala. Dospělí dostávají podle svého stavu měsíčně 800, 4 000, 8 000 a 12 000 korun a děti 3 000, 6 000, 9 000 a 12 000 korun. Analýza ale ukázala, že zhruba dvě třetiny příjemců si za peníze od státu služby u registrovaných poskytovatelů nekupují. Na konci loňska pobíralo příspěvek 331 000 lidí. Proti roku 2007 jich bylo o 75 000 víc. Loni do příspěvků putovalo 20,4 miliardy korun, předloni to bylo 19,54 miliardy a v roce 2007 zhruba 14,6 miliardy Kč.

abzk ( 25. února 2015 01:02 )

Madam, pokud si zakládáš na vykání, nelez do bulvární diskuze, tady je normální si tykat a fouňové vyžadující vykání jsou tady leda k smíchu. Že máš názor, to je ti k ničemu, když ten názor vychází z chybnýho základu. Tak zkus přemýšlet a nepapouškuj tady něco cos založila až na okecávání původní verze, co ze Zemana vylezla, ty na dámu si hrající nafrněná povýšenecká rádoby dr.........nejspíš od pokladny ze supermarketu, honící si tu trapně ego.

petradr ( 24. února 2015 22:15 )

Vzhledem k tomu, jak se zde vyjadřují "abzk" a "jana1313", jak uráží ty, co mají svůj názor, je myslím docela jasné, kdo přemýšlí a kdo jen papouškuje. Mimochodem, s nikým z vás jsem si nepotykala. Podobná diskuze je pod moji úroveň. Ale bavte se dál. Hezké dny všem.

abzk ( 24. února 2015 20:09 )

Vidíš všude mentolky, jelikož seš sám mentolka A je to stejně jedno i kdyby byli, nic to nemění na původním Zamanovu žvanění o tělesně postiženejch

jana1313 ( 24. února 2015 19:35 )

Proč to sem cpeš? Jseš na blbé diskuzi nebo jsi blbý ty?

abzk ( 24. února 2015 19:32 )

Vlastní zkušenost, demente? Taky nevíš která bije

Zobrazit celou diskusi