Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

12letý Ondra je bojovník: Poráží rakovinu a vrací se do školy!

Autor: Iva Dvořáková - 
25. února 2015
06:10

Dvanácté narozeniny oslavil Ondra z Tupes na Zlínsku na konci ledna. Čtrnáct dní poté však oslavil další – uběhl rok od transplantace kostní dřeně, po níž se „znovu narodil“.

V srpnu 2012 se Ondra vrátil z prázdnin a necítil se dobře. Trápily ho střevní potíže. V nemocnici vyslovili lékaři podezření na leukémii. Následoval okamžitý převoz do Brna.

Na klinice dětské onkologie Fakultní nemocnice v Brně bohužel diagnózu potvrdili. Jednalo se o chronickou (pomalou, plíživou) formu myeloidní leukémie. Toto nádorové onemocnění, vycházející z buněk kostní dřeně, je v dětském věku poměrně vzácné a o to závažnější.

S léčbou se začalo hned. Ondrovi byly nasazeny léky, které měly jeho stav stabilizovat a zlepšit tak, aby mohlo dojít k transplantaci kostní dřeně.

Zase do školy

Léčba byla velmi náročná, Ondra trpěl velkými bolestmi a nevolnostmi. Tato příprava na transplantaci trvala více než rok. Pak se objevil vhodný dárce kostní dřeně z Velké Británie a transplantaci Ondra podstoupil v pražské Fakultní nemocnici v Motole 13. února 2014.

Další rok trvala rekonvalescence. Ondra měl velmi oslabenou imunitu, potřeboval tedy co nejvíce sterilní prostředí. V domácích podmínkách to pro rodinu znamenalo každodenní dezinfekci všech ploch, omezení lapačů prachu, jako jsou záclony, nebo odstranění pokojových květin. Jakmile byl někdo z rodiny nemocný, museli dodržovat přísná hygienická opatření, aby Ondru nenakazili.

Začátkem tohoto roku mohl Ondra začít opět chodit na pár hodin do školy. Ondru celou dobu podporovali spolužáci. Společně s paní učitelkou mu napsali před transplantací spoustu dopisů. I díky tomu Ondra sebral síly a místo toho, aby myslel na to, že je mu špatně, těšil se, až zase začne chodit do školy.

Ondru čeká ještě dlouhá cesta k úplnému uzdravení. Vše se ale již začalo obracet k lepšímu, a on se tak pomalu může vrátit do běžného života a ke svým kamarádům.

Chronická myeloidní leukémie

Vyskytuje se spíše u mladších a starších dospělých, u dětí je méně častá. Jedná se o nádorové onemocnění, které vychází z nezralých krevních buněk.

Buňkou, ve které dochází k nádorovému zvratu, je v tomto případě buňka, z níž vyzrávají některé typy bílých krvinek (granulocyty).

 

jaromir123 ( 25. února 2015 09:43 )

Proč píší vždycky "bojovník" ? Jak prosím bojuje ? Každý tvor má pud sebezáchovy a nemusí být bojovník.

anna1234 ( 25. února 2015 08:57 )

..nic s tím, ale u většiny lidí se projeví alespoň soucit, když jde o nemocné dítě a zvlášť tak krutě nemocné. U tebe soucit nehrozí, ty ani nevíš co to slovo znamená

Zobrazit celou diskusi