Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zdrcená Božena: Smrt maminky mi nemocnice zatajovala 10 dní!

Autor: Ivana Žáková - 
24. února 2015
05:41

Rozloučit se s umírající maminkou Boženou (†82) nemohla Božena Kanalošová (64). Městská nemocnice Ostrava ji o smrti informovala až deset dní poté, co žena skonala.

„Byl to pro mě šok, když mi někdo zavolal, že maminka je už deset dní po smrti. Vůbec jsem netušila, že byla předtím hospitalizovaná,“ popsala Božena. Její maminka žila už delší dobu v ostravském Domově Slunovrat.

Pravidelně se ji snažila navštěvovat, ale v době, kdy onemocněla, prý měla sama zdravotní problémy a nemohla za ní.

Právě z domova starou paní do nemocnice přivezli. „Ani nám nemocnice nesdělila, že žena zemřela. Sami jsme se to dozvěděli od její dcery. Nebylo to poprvé. Povinností nemocnice přitom bylo informovat nás i příbuzné. Kontakty měla,“ potvrdil ředitel Domova Slunovrat Vojtěch Curylo.

Božena proto na nemocnici podala stížnost a na policii a státní zastupitelství putovalo také trestní oznámení.

Musela zaplatit

Další šok Božena Kanalošová zažila, když jí ve špitále řekli, že dluží za lednici, kde bylo tělo zemřelé uloženo. Celkem 1680 korun. A že matku budou už druhý den zpopelňovat na náklady státu.

„Také to, že mi nedají úmrtní list a maminku už sama nepohřbím. Pomohla mi na poslední chvíli pohřební služba ve Vratimově, díky ní jsem nakonec maminku důstojně pohřbila. Nedokážu si už vůbec představit, že by ji nechal špitál zpopelnit bez mého vědomí,“ kroutí hlavou Kanalošová.

Nemocnice naopak tvrdí, že kontakt na příbuzné neměla, byť při přijímání pacienta je pro ni povinné takový údaj získat. Zvlášť když pacient jde z domova pro seniory, kde ho mají. Paní nezkolabovala na ulici...

„Kontakt vypátrala až sociální pracovnice. Dcera odmítla vyzvednout věci po zemřelé a zajistit pohřeb. Proto byla zaslána žádost o pohřbení na příslušný obvodní úřad,“ sdělila Blesku mluvčí nemocnice Magda Otáhalová.

jana1313 ( 24. února 2015 15:10 )

Co se domů s pečovatelskou službou týká, je to jak kde. Přednos tam mají samozřejmě lidé z městské části nebo z města kde se dům s pečovatelskou službou nachází. Stejné je to i denními stacionáři. Ale zdaleka ne všude je plno. Je i dost inzerátů nabízejících volná místa i pro "přespolní". A pokud je člověk alespoň částečně soběstačný, je pro něho ideální pečovatelská služba zajišťovaná přímo u něho v bytě. Ceny jsou podle rozsahu služeb, nijak přemrštěné a má to tu výhodu, že se dotyčný nemusí stěhovat do nového prostředí. A poskytování těchto služeb je velice pružné. Je možné jich využívat podle toho nakolik a kdy se o dotyčného může starat rodinný příslušník. Je možná jak určitá pravidelnost v týdnu, tak i změna z hodiny na hodinu, nebo zařídit péči přes víkend, když si člověk potřebuje odjet někam oddáchnout, případně i na déle, když odjede na dovolenou,....Tuto službu využíval můj dlouholetý známý pro svojí maminku, proto o tom tolik vím. A když se ke konci maminky stav rapidně zhoršil, nebyl problém ani s 24hodinovou péčí, když musel někam odjet.

anna1234 ( 24. února 2015 14:45 )

.. asi dřív situace byla taková. Ta dnešní se liší v tom, že je výběr co se drahé! nabídky týká, ano, tam se zřejmě opravdu čekat nemusí, viz naše nově otevřená rezidence pro důchodce. Ale co se týká nabídky cenově dostupné, např. zmiňovaný Pečovatelský dům, je to také na pořadníky a jak jsem psala, dostat se do něj je spíš umění. Vzhledem k velké poptávce bych se nedivila ani těm úplatkům. Já bohužel zase tak moc růžově situaci v cenově dostupném! zařízení pro důchodce nevidím. Jestli se pletu, budu moc ráda.

jana1313 ( 24. února 2015 14:22 )

Kdo tě nutí, v případě že se o někoho skutečně nemůžeš postarat, dát ho do takového zařízení? Dneska máš na výběr a máš i možnost, pokud se někde podmínky zhorší, dát dotyčného jinam, případně mu zajistit jiný druh zaopatření.

ebati ( 24. února 2015 14:15 )

Demokratická péče o staré za deset tisíc korun měsíčně ( = průměrný důchod): http://evavaleriemaxova.blog.idnes.cz/c/446711/Starobinec-romskeho-podnikatele-Dodnes-n ikomu-nevadil. htmlhttp://tn.nova.cz/clanek/desive-svedectvi-promluvila-osetrovatelka-z-lazaretu-hruzy.html.

jana1313 ( 24. února 2015 14:08 )

To nejsou fráze. To je ucelené hodnocení současného dění v reakci na tvůj také povšechný příspěvek. Tvoje konkrétní případy nevypovídají o celkovém stavu ani o rozdílném chování generací, což je to o čem jsem původně psala. A když chceš něco konkrétního, tak tedy reakce na tvé konkrétní: Dříve byl daleko větší problém sehnat místo v domově důchodců než dnes. Pořadníky, známosti a hlavně úplatky, jinak byla větší pravděpodobnost že dotyčný dříve zemře než se pro něho uvolní místo. A pokud už se to přece jenom podařilo a posléze se ukázalo, že je tam o dotyčného (například po změně vedení) špatně postaráno, nebyla žádná šance dostat ho jinam.

Zobrazit celou diskusi