Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Někdo zaútočil na poklidný pochod na Ukrajině! Tři mrtví, desítky zraněných!

Autor: ČTK, zrk - 
22. února 2015
15:49

Měl to být poklidný mírový pochod. Místo toho došlo k výbuchu. Zahynuli nejméně tři lidé a mnoho dalších bylo zraněno. Ukrajinská média tvrdí, že zadrželi podezřelé; jeden z nich promluvil – útok byl připraven v Rusku, které dodalo zbraně.

„Podle svědků byla nálož vyhozena z projíždějícího auta,“ uvedla prokuratura v prohlášení na webu. Mezi zraněnými je údajně i jeden policista. Policie krátce po explozi zadržela čtyři lidi, uvedla ukrajinská televize 112. Charkov je pod kontrolou armády a od bojové fronty je vzdálen přes 200 kilometrů. 

Televize 112 na svém webu napsala, že silná exploze otřásla Charkovem při začátku pochodu, během kterého chtěli aktivisté společenských hnutí s ukrajinskými vlajkami projít centrem města. Pochodu se zúčastnilo asi 500 lidí. Svědci vypověděli, že útok se odehrál nedaleko vstupu do stanice metra.


Ukrajinské ministerstvo vnitra označilo útok za teroristický čin. V Charkově nyní platí nejvyšší stupeň varování před teroristickými útoky. Prokuratura předtím uvedla, že podle svědků byla podomácku vyrobená nálož vyhozena z jedoucího vozu. 

Incident se odehrál v době, kdy na Ukrajině vrcholí připomínkové akce k prvnímu výročí pádu proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče a s tím souvisejícího masakru na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdanu) během protivládních protestů. Do Kyjeva se dnes sjelo několik představitelů evropských zemí, mimo jiné německý prezident Joachim Gauck či český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

abyss ( 23. února 2015 01:05 )

No samozřejmě že z ruského zdroje Co jiného se dá od tebe čekat

abyss ( 23. února 2015 00:57 )

Při těch až dětinsky naivních propagandistických blábolech, co tady z tebe lezou, je mi tvoje rada leda k smíchu.

abyss ( 23. února 2015 00:56 )

Ne mě ale tobě zjevně stačí prolhaná propagandistická masáž Rusy placených médií. Já na rozdíl od tebe mozek skutečně používám a je mi jasné komu to pomohlo a proč s tím začal. Ty víš prd o ekonomických problémech Ruska, o tom jak pro něj bylo neúnosné dál platit Ukrajině za strategický přístup k moři na Krymu. Nemáš tušení v jakých je Rusko sračkách a čeho všeho je proto schopné. Ruská ekonomika funguje na hodně podobném principu jako ekonomika EU, tedy moloch, který musí požírat další a další státy, jinak se rozpadne a Rusko už je zatraceně vyhladovělé.

blooroses ( 23. února 2015 00:40 )

To se zeptej provokatérky proč to vytahuje. Jinak členové Varšavské smlouvy "přispěli" převážně pouze technikou.

blooroses ( 23. února 2015 00:37 )

Píši snad někde že to byli JEN Rusové? Ne, tak se zklidni.

Zobrazit celou diskusi