Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tito musí pryč! Chorvatská prezidentka odstraní jeho bustu z prezidentské vily

Autor: ČTK, zrk - 
22. února 2015
09:05

Titova busta byla v paláci přes dvacet let. Už od vzniku samostatného Chorvatska. Teď musí pryč. Změnu chce nová prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová. Rozhodla se bustu odvézt do muzea.

Rozhodnutí nové prezidentky, jež vystřídala socialistu Iva Josipoviče, přitom překvapilo i vdovu po zakladateli nezávislého Chorvatska. Tudjmanovi prý jeho spolupracovníci také radili Titovu bustu odstranit, on to ale odmítl. Jen ať zůstane!," popsala deníku Večernji list Ankica Tudjmanová manželovu reakci na podobné návrhy. Tudjman, sám někdejší komunista, se se stranou v 60. letech rozešel, Tita ale i později uznával. I jako komunista vždycky zůstal Chorvatem," tvrdil.

Grabarová Kitarovičová svým krokem, jedním z prvních po nástupu do funkce, rázně vstoupila do debat, které o Titově odkazu vede chorvatská společnost. Pro jedny zůstává někdejší komunistický vládce Jugoslávie i 35 let po smrti diktátorem, který omezoval lidská práva i práva chorvatského národa, velká část Chorvatů ale na jeho éru vzpomíná v dobrém. Odpůrci jsou ale každopádně slyšet a čas od času požadují odstranění vzpomínky na Tita nejen z prezidentské vily, ale i z názvů ulic.

gabreta ( 22. února 2015 15:03 )

Nejsem si jistej, že Zeman bude příště vyhazovat svoje přisluhovače a pak se nechá pověsit.

japos22 ( 22. února 2015 12:54 )

Co se děje v Chorvatsku je podobné, co se děje u nás, už je všechno rozkradené, známý z Chorvatska, který bojoval jako partyzán proti Němcům nám napsal, že Chorvatsko je rozkradené a zplundrované, jak se to nepodařilo ani Němcům, prostě nová Evropa

moiaza ( 22. února 2015 12:08 )

Naprostý souhlas. Pověsit na borovici, hned vedle Havla, Klause a všech jejich přisluhovačů.

moiaza ( 22. února 2015 12:07 )

Když u nás může mít bustu Havel, proč by nemohl mít v Chorvátsku bustu Tito. To nechápu, jaký je v tom rozdíl.

gabreta ( 22. února 2015 10:26 )

Asi Titovi Chorvati nemůžou zapomenout, že za II.světový bojoval proti fašistům! Stačí kouknout na film "Okupace v 26 obrazech" a hned člověk vidí, co za šmejd jsou Chorvati!!

Zobrazit celou diskusi