Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hrob Sulejmána je zničen: Turecko evakuovalo ze Sýrie své vojáky. Ostatky odvezli

Turecko evakuovalo své vojáky. Už dále nemohou střežit Sulejmánovu hrobku.
Turecko evakuovalo své vojáky. Už dále nemohou střežit Sulejmánovu hrobku.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, zrk - 
22. února 2015
08:21

Turečtí vojáci střežili hrob šáha Sulejmána, ze Sýrie byli však evakuováni. Hrob dědečka zakladatele Osmanské říše tak zůstal nechráněný. Jeho ostatky však vojáci odvezli. Informaci podal sám turecký premiér Ahmet Davutoglu.

Turecká armáda evakuovala ze Sýrie téměř čtyři desítky vojáků, kteří v oblasti severosyrského Halabu střežili hrob šáha Sulajmána, dědečka zakladatele Osmanské říše. Jeho ostatky vojáci také odvezli, oznámil dnes turecký premiér Ahmet Davutoglu.

Do operace se zapojilo skoro 600 tureckých vojáků, kteří do Sýrie vjeli s kolonou tvořenou stovkou vojenských vozidel, mezi kterými bylo 39 tanků, uvedl premiér. Zatímco jedna skupina zamířila k hrobce, druhá se vydala do oblasti v blízkosti hranice s Tureckem, kam úřady v Ankaře plánují přemístit hrob šáha Sulajmána.

Dali jsme tureckým ozbrojeným silám rozkaz, aby chránily naše duchovní hodnoty a postaraly se o bezpečnost našich vojáků," řekl Davutoglu. Vláda v Ankaře koncem loňského roku řekla, že bojovníci z radikálního hnutí Islámský stát (IS) se přibližují k hrobce.

Do Turecka se vrátilo 38 vojáků, řekl také premiér. Podle dřívějších informací armády evakuaci neprovázely žádné násilnosti, nicméně při nehodě, jež se stala během operace, zemřel jeden turecký voják.

Turecko se odmítá aktivně zapojit do mezinárodní operace proti IS vedené Spojenými státy. Částečně je to podle agentury Reuters proto, že by chtělo, aby se útoky mezinárodní koalice zaměřily nejen na povstalce z IS, ale i na jednotky syrského prezidenta Bašára Asada. Turecko nepožádalo své spojence z mezinárodní koalice proti IS o svolení k dnešní akci, ani po nich nechtělo pomoc, pouze je informovalo, když operace začala, uvedl Davutoglu.

Hrobka se stala tureckým výsostným územím na základě smlouvy s Francií v roce 1921, tedy v době, kdy Francie spravovala Sýrii. Ankara opakovaně varovala, že hrobku bude hájit před útoky povstalců. V 70. letech minulého století Turecko hrob přemístilo na jeho poslední místo z jiné lokality, která měla být zaplavena při stavbě nové přehrady.

IS a další islamistické skupiny, které se kloní k salafistickému výkladu islámu a považují uctívání hrobů za modlářství, už v Sýrii zdemolovaly řadu hrobek a mešit, připomněla agentura Reuters. Turečtí vojáci dnes zničili komplex, v němž se nacházel hrob šáha Sulajmána, pravděpodobně kvůli tomu, aby se nedostal do rukou IS.

Šáh Sulajmán, turkický vůdce, zřejmě utonul v Eufratu ve 13. století. Jeho následovníci pak zamířili na sever na území současného Turecka a založili Osmanskou říši. Někteří historici podle AP informace o Sulajmánově hrobu zpochybňují, mohou být podle nich jen vymyšlené pro posílení historické identity Turků.

 

kat-tom ( 22. února 2015 10:38 )

tak si dědečka měli vzít s sebou do Turecka ....

Zobrazit celou diskusi