Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policejní vyjednavač Petr Gruber: Třicet případů s dobrým koncem

Autor: Jiří Čada - 
22. února 2015
19:18

Policejní vyjednavač – poslední záchrana sebevrahů ale i obětí únosců. Petr Gruber (45) patří ke zkušeným vyjednavačům a má na svém kontě už třicet akcí. A kdo mu utkvěl v paměti nejvíc? Mladík, kterému vymluvil sebevraždu skokem mostu na dálnici.

Blondýna

Pokaždé, když je potřeba, shodí Petr Gruber svou plukovnickou uniformu – nyní šéfuje krajskému odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál na Vysočině – a vyráží sebevrahům či různým násilníkům rozmlouvat jejich úmysl.

Říká, že nemůže zapomenout na mladíka (19) ze Žďárska, který rozkročmo seděl v třeskuté zimě na zábradlí dálničního mostu ve Velkém Meziříčí a pod ním se nacházela sedmdesátimetrová hlubina. „On měl už jednou nohou nakročeno ke smrti,“ říká Petr Gruber.

„Pak jsem přišel na to, že ten kluk reagoval pozitivně pouze na jednu policistku – blondýnu, která tam jako první dorazila v hlídkovém voze. Chtěl si povídat, tak jsem je tam nechal a ona ho za chvíli přivedla,“ usmívá policejní vyjednavač.

Za svoji více než desetiletou kariéru policejního vyjednavače eviduje třicet případů a všechny dopadly dobře – student ve Ždáře byl smrtelně zraněn ještě před jeho příjezdem. Dokonce s jedním mladým sebevrahem po úspěšném vyjednávání odkráčel zpod vysokého komína v Golčově Jeníkově, ze kterého mladík chtěl krátce předtím skočit, přímo do nedaleké hospody.

„Ne že bych s nimi vždy chodil na pivo, ale oni se potřebují vypovídat. Dostat to ze sebe,“ reaguje na nevšední ukázku lidskosti Petr Gruber, patřící do skupiny asi stovky českých policejních vyjednavačů.

Jak se stát vyjednavačem

  • – Vyjednavačem se můžete stát, když si vás jiný vyjednavač vybere.
  • – Policista musí mít odslouženo minimálně pět let.
  • – Výhodou je zvládnutá osobní či manželská krize, přičemž pozitivní je i klidný rozchod.
  • – Na začátku každý absolvuje čtrnáctidenní kurz, následují další školení.

salto ( 23. února 2015 08:50 )

30 případů? To už je jako major Zeman

Zobrazit celou diskusi