Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Britský premiér o unesených školačkách: Školy musí přispět k boji proti islamismu!

Britský premiér David Cameron je hluboce znepokojen případem školaček, které utekly do Sýrie.
Britský premiér David Cameron je hluboce znepokojen případem školaček, které utekly do Sýrie.  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: ČTK - 
21. února 2015
21:37

Britský premiér David Cameron vyzval britské školy, aby se měly na pozoru před islámským extremismem a přispěly k boji proti němu. Ve svém prohlášení předseda vlády reagoval na to, že tento týden odletěly tři nezletilé muslimské dívky z jedné londýnské školy do Turecka a údajně mají namířeno do Sýrie, kde se chtějí připojit k organizaci Islámský stát.

Zmizení dívek ve věku 15 a 16 let je podle Camerona "hluboce znepokojivé" a ukazuje na to, že k boji proti islamismu musí přispět každá škola a každá komunita. Britské úřady podle premiéra udělají vše pro to, aby těmto dívkám pomohly, není to ale jen věcí policie a hraniční kontroly. "My všichni musíme zabránit tomu, aby tento děsivý kult smrti dál otravoval lidské mysli", řekl Cameron podle BBC.

Patnáctiletá Shamima Begumová, šestnáctiletá Kadiza Sultanaová a jejich další nejmenovaná kamarádka odletěly v úterý z londýnského letiště Gatwick letem společnosti Turkish Airlines do Istanbulu, aniž o tom informovaly své rodiny. Britská policie po nich vyhlásila pátrání a spolupracuje s tureckými úřady. Scotland Yard čelí kritice za to, jak je možné, že nezletilé dívky mohly jen tak odletět bez rodičů či opatrovníků.

Tři zmizelé dívky se přátelily se čtvrtou podobně starou dívkou ze stejné školy ve východním Londýně, která je podle policie již v Sýrii a odcestovala tam loni v prosinci. Paradoxně krátce poté policisté s trojicí školaček kvůli uprchlé dívce mluvili, aby zjistili, zda ji nebudou následovat.

Mussurut Zia, generální tajemnice britského hnutí muslimek, se velmi obává o životy uprchlých dívek. "Ani v nejmenším nepochybuji o tom, že ty školačky vůbec neví, do čeho se hrnou. Nevěřím, že jim řekli celou pravdu. (...) Obávám se, že už pro ně není cesty zpět," říká.

Britské bezpečnostní složky odhadují, že do Sýrie dosud odešlo asi 600 britských muslimů, z nichž někteří se připojili k Islámskému státu. Asi polovina z nich se již vrátila a desítky jich byly zadrženy v rámci protiteroristických opatření.

kat-tom ( 22. února 2015 19:38 )

proč by měly zajímat američany lidská práva na Ukrajině ... to by snad mělo zajímat Putina ne??? Taky ohýbáš pravdu ...

glindel ( 22. února 2015 07:34 )

Školní výlet Už je tam jedna, teď tam odjely další 3 a za chvilku i zbytek třídy

gabreta ( 22. února 2015 02:49 )

Ale naopak. Tyhle vychovaný jsou ke svojí víře dobře. Pak někdy rodiče čumí, kam to vedlo. No a nebo se potom naopak jen tváří pro okolí, aby je nikdo nepodezříval.

tymitaky ( 22. února 2015 00:54 )

Jo, nechaly se unést vášni.

andorea ( 21. února 2015 22:22 )

Britský premiér o unesených školačkách -------- Unesených ???

Zobrazit celou diskusi