Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Norsko se k případu Michalákové vyjadřuje vágně: Není to pro ně důležitý případ?

Autor: ČTK - 
20. února 2015
20:45

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dostal na svůj dopis s dotazy ke kauze bratrů Michalákových od šéfky norské vlády jen obecnou odpověď. Podle něj norská strana význam a citlivost případu pro Česko zatím dostatečně nevyhodnotila. Vláda chce matku a rodinu chlapců podpořit v jejich úsilí o získání dětí do péče diplomatickým tlakem. Norská ambasáda v Praze v reakci na Sobotkovo vyjádření upozornila, že norská legislativa neumožňuje politické zasahování do případů péče o děti. 

Podle petičního výboru na podporu rodiny by česká diplomacie měla postupovat společně s okolními zeměmi a podat na Norsko kvůli odebírání dětí žalobu za porušení lidských práv. 

Dnes devítiletého Denise a šestiletého Davida norské úřady odebraly české matce a otci v květnu 2011, a to kvůli podezření na násilí, zneužívání a nedobrou situaci v rodině. Policie případ vyšetřovala, pro nedostatek důkazů ho ale odložila. Obvinění nepadlo. Hoši vyrůstají odděleně v jiných pěstounských rodinách. Matka je smí vídat dvakrát ročně po 15 minutách. Chce je získat do péče. 

Česká diplomacie podala Norsku už dvě nóty, premiér napsal šéfce norské vlády Erně Solbergové. Ptal se třeba na to, proč jsou hoši dál u pěstounů, žijí odděleně a jestli norské úřady budou spolupracovat s českými. 

"Odpověď norské předsedkyně vlády reaguje na zmíněné otázky pouze obecně... Je evidentní, že norská strana zatím dostatečně nevyhodnotila, jak citlivou a významnou otázku pro naši společnost osud obou chlapců představuje," uvedl Sobotka. Podle jeho zprávy z odpovědi vyplývá, že do nynějšího řízení u norských úřadů norská vláda a její členové nemohou zasahovat. 

Sobotka věří, že by se situace mohla zlepšit po cestě šéfa brněnského Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeňka Kapitána do Norska. Měl by jednat s tamní podobnou institucí. Cesta by se měla uskutečnit do konce února. Pokud by se stav nezměnil, chce premiér napsat šéfce norské vlády další dopis s žádostí o podrobné objasnění a informace o aktuálním vývoji v kauze. 

"Norsko má dobře fungující legislativu pro péči o děti, která neumožňuje politické zasahování do jednotlivých případů. Český Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí byl pozván do Norska, aby se setkal s norskými úřady péče o děti. Toto setkání bude příležitostí k dalšímu objasnění norské praxe a předpisů," sdělila dnes ČTK norská velvyslankyně Siri Ellen Sletnerová. 

Eva Michaláková požádala v prosinci v Norsku o přezkoumání svého případu. Podle Sobotky je nutné řízení nechat proběhnout. Vláda chce matku a její rodinu v boji o získání chlapců do péče ale podporovat, aby řízení bylo spravedlivé, respektovalo právo na rodinný život i práva dětí, podotkl premiér. Podle něj k tomu kabinet využije dál také "odpovídající diplomatický tlak".  

Petiční výbor na podporu rodiny považuje za nepřípustné, aby království v kauze českých občanů "vytrvale odmítalo odpovídat" na otázky z ČR. Tato "hradba mlčenlivosti" prý jen posiluje podezření na pochybení norských úřadů. Podle podporovatelů, mezi nimiž je třeba poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková či hokejový brankář Dominik Hašek, rozdělením sourozenců a neposkytnutím podpůrných služeb rodině Norsko porušuje své závazky z úmluv o právech dítěte a o lidských právech. Česká diplomacie by proto měla postupovat společně s dalšími státy a podat třeba žalobu, míní výbor. 

Sněmovna o případu jednala loni v prosinci. Sobotkově vládě uložila, aby podnikla kroky k návratu chlapců do Česka. O postupu měl premiér poslance do poloviny února informovat.

abyss ( 21. února 2015 18:14 )

"Není to pro ně důležitý případ?" - tak to je špatně položená otázka. Pro Nory je to neřešitelný případ, případ mimo jejich veškeré pravomoci, což už sdělili a víc se od nich nedá očekávat. Zkrátka přes Nory cesta nevede.

jana1313 ( 21. února 2015 14:54 )

Jen blbý ministr by vyhlásil Norsku válku. Nebylo by to k ničemu. Barnevernet je autonomní a je součástí nadnárodní mafie obchodující s dětmi. Tudíž i kdybychom případně (ne že bychom tu možnost měli ) srovnali Norsko se zemí, tak se Barnevernet přeskupí jinam v rámci Juvenilní Justice a to i s odebranými dětmi a osud Norska jí bude u zádele. Chytrý a rovný politik to ví a nic v tom proto nedělá. Zavšivenej populistickej šmejd se tváří že to neví a oblbuje lidi svojí "snahou" s tím něco udělat

tesarl ( 21. února 2015 11:35 )

Jsem taky pro válku s Norskem, je nás víc, vyhrajem ji. Já ale nemám momentálně čas válčit, přijde jaro, musím zorat pole a tak a různě. Vem to za mě, kámo.

jerry ( 21. února 2015 08:39 )

Opět se ukazuje, že Stropnický není mužem na svém místě ale jenom naprosto zbytečnou, bezduchou loutkou. Správný ministr by již dávno vyhlásil Norsku válku!

jerry ( 21. února 2015 08:37 )

Kdyby ti z garáže ukradli gambáče, také bys byl neklidný.

Zobrazit celou diskusi