Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na Donbasu prý ustaly tvrdé boje: Zástupci EU vyžadují dodržování příměří

Autor: ČTK - 
20. února 2015
22:39

Situace na východní Ukrajině zůstává napjatá, tvrdé boje ale po dobytí města Debalceve proruskými separatisty ustaly. Kyjev nicméně tvrdí, že Rusko vypravilo na Donbas povstalcům další posily a bojovou techniku. Chce proto, aby Evropská unie vyslala na Ukrajinu policejní misi, což však unijní představitelé nyní odmítají. Na jednání v Paříži dnes francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová vyzvali k bezpodmínečnému dodržování všech bodů mírové dohody z Minsku. 

Hollande i Merkelová dali jasně najevo, že nyní je klíčové prosadit diplomatické řešení konfliktu a že další sankce vůči Rusku prozatím nejsou na pořadu dne. Podle Hollandea se ale EU k odvetným opatřením opět uchýlí, pokud nebudou dodržovány podmínky příměří. 

Podle povstalců boje prakticky skončily a situace na Donbasu se postupně stabilizuje. Doněčtí rebelové oznámili, že na provokace ukrajinské armády nereagují a že příměří dodržují. Pozorovatelská mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ale zaznamenala v Doněcku dělostřeleckou palbu, která byla vedena z centra města kontrolovaného separatisty. Příměří podle OBSE porušila i ukrajinská armáda, která pálila v Luhanské oblasti. 

Podle stálého zástupce Ukrajiny v OSN Jurije Serhejeva by k plnění minských dohod přispěla mezinárodní pozorovatelská a kontrolní mise, raději pod vedením EU než OSN. O zahraniční mírové misi na Ukrajině již tento týden hovořil ukrajinský prezident Petro Porošenko. 

Unijní komisař pro sousedskou politiku Johannes Hahn o takové možnosti odmítl spekulovat a řekl, že dal Porošenkovi najevo, že je třeba soustředit se na naplnění minské dohody. 

Na Ukrajině nyní působí pozorovatelská mise OBSE, ta ovšem podle Kyjeva na dohled nad příměřím sama nestačí. Český prezident Miloš Zeman je pro to, aby se tato mise posílila a aby se v jejích řadách zvýšil i počet českých zástupců. 

Událostmi na Ukrajině se zabýval evropský výbor britské Sněmovny lordů. Jeho zpráva, o níž dnes informovala stanice BBC, tvrdě kritizuje Británii i celou EU za katastrofální selhání, neboť britští i unijní představitelé podcenili ruský přístup k Ukrajině. 

Britský generál Adrian Bradshaw, který je zástupcem hlavního velitele sil Severoatlantické aliance v Evropě, dnes varoval, že způsob ruského zapojení do bojů na Ukrajině může vyústit v dalekosáhlý vojenský konflikt. Podle Bradshawa je možné, že ruský prezident Vladimir Putin využije taktiky takzvané hybridní války známé z Ukrajiny k tomu, aby ovládl území některého ze členů NATO, například v Pobaltí. 

Putin mezitím u příležitosti nadcházejícího ruského dne obránců vlasti varoval cizí státy, aby Moskvu vojensky nepodceňovaly a aby na ni nevyvíjely žádný nátlak.

wendo ( 21. února 2015 18:35 )

putler vyhrožuje na všechny strany a jenom válka a boje jej zajímaj...

tgbb. ( 21. února 2015 08:44 )

Boje nesmí ustat, Putin potřebuje válku. Tak vyrazí zase kolona bílých kamionů s "humanitární" pomocí. Jako minule - nejdřív tam mise OBSE nesměla nahlédnout, a až později se nestačili divit, že kamiony jsou skoro prázdné. Když ti pitomci po vyložení zbraní nebyli schopni prázdné prostory naplnit alespoň senem.

tgbg ( 21. února 2015 07:56 )

Určitě máte pravdu. Rusáky je třeba zničit!!!!

tgbg ( 21. února 2015 07:55 )

To se jenom Putler a jeho hladové, ruské, fašistické hordy domlouvají, kde budou vraždit a plenit příště. Rus=hnus=fašista.

asijo ( 21. února 2015 01:02 )

USA udělají vše proto,aby boje neustali,potřebují vyprovokovat Rusko k válčení,aby mělo důvod dodávat Ukrajině zbraně a později tam umístít útočnou alianci NATO.

Zobrazit celou diskusi