Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Chtěli pomoct přistěhovalcům najít práci: Znělo to jako verbování teroristů!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
20. února 2015
18:20

Švédská vláda se dnes rozhodla ukončit program na pomoc přistěhovalcům při hledání práce, který údajně radikálové zneužívali k verbování bojovníků pro organizaci Islámský stát (IS). S odvoláním na mluvčího Národního úřadu práce Patrika Svenssona o tom informovala agentura Reuters. V Sýrii a Iráku bojuje v řadách IS asi 20.000 cizinců, z toho kolem 3400 Evropanů. 

„Účastníci programu nás upozornili, že někteří instruktoři se je pokusili naverbovat do teroristických organizací,“ uvedl Svensson. Vláda údajně postoupila tuto informaci i švédským tajným službám. 

Programu, který vznikl již v roce 2010, se zúčastnilo kolem 32.000 uchazečů o zaměstnání. Jeho hlavním posláním bylo snížit vysokou nezaměstnanost v řadách nově příchozích imigrantů. 

Rozhodnutí o zrušení koučinkového programu přišlo necelý týden poté, co dvaadvacetiletý Dán palestinského původu zaútočil v Kodani na kavárnu, v níž se konala debata o svobodě slova, a následně na synagogu. Zabil přitom dva lidi. Případ dál zvýšil obavy nejen skandinávských zemí z možného teroristického útoku spáchaného místním občanem. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

datelobecny ( 20. února 2015 20:40 )

 Proč je přijímají ty švédský vemena, když pro ně nemají adekvátní práci?! Znásilňování, zabíjení není zaměstnání!

Zobrazit celou diskusi