Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Americký sniper byl kanibal, bál se jeho vrah. Podle obhajoby je schizofrenik

20. února 2015
11:49

Obhajoba vraha „Amerického snipera“ je u konce. Eddieho Routha představila jako schizofrenika, který je přesvědčený, že jeho kolegové jsou kanibalové a chtějí ho sníst, že prasata ovládnou svět a tasemnice vyžírají jeho tělo zevnitř. „V době činu byl šílený. Musí se léčit v psychiatrické léčebně,“ tvrdí právníci.

Státní zástupce požaduje pro vraha nejúspěšnějšího amerického snipera Chrise Kylea doživotí. Líčí ho jako opilce a kuřáka marihuany, který zabíjel zvířata a ženy ohrožoval nožem.

Obhajoba se soud zase snaží přesvědčit, že Routh střílel v nepříčetnosti a patří do léčebny. Předvolala proto psychiatra Mitchella Dunna, který loni na jaře 6 hodin vyslýchal Routha na jeho cele. „Řekl, že měsíc před střelbou věřil, že jeho kolegové jsou kanibalové a chtějí ho sníst,“ uvedl psychiatr. Vrah byl prý také přesvědčený, že prasata se snaží ovládnout svět a Kyle byl prasečí zabiják, z poloviny člověk a z poloviny prase. „Obžalovaný je schizofrenik,“ je si jistý Dunn.

Soud se koná v malém texaském městečku Stephenville, jehož obyvatelstvo podle agentury AP touto kauzou žije. Kyle je navíc populární díky filmu, který za sedm týdnů promítání vynesl skoro 300 milionů dolarů. Překonal tím rekord úspěšnosti filmu s armádní tematikou, který dosud náležel snímku Zachraňte vojína Ryana.

Když v únoru 2013 zabil na střelnici Glen Rose jižně od Fort Worthu oba bývalé vojenské druhy Kylea a Littlefielda, odjel v Kyleově autě k sestře a k vraždám se přiznal. Řekl prý tehdy, že lidé se snaží „vysát jeho duši“. Předtím v lednu hrozil své přítelkyni a její spolubydlící, že je zabije nožem a mečem. Pak byl hospitalizován na psychiatrii. V soudní síni byl už minulý týden při výběru poroty.

Kyle byl nasazen do Iráku čtyřikrát. Za tu dobu se mu podařilo udělat 160 potvrzených zásahů. Sám ale odhadoval, že zabil 255 nepřátel.

asijo ( 20. února 2015 11:55 )

Zabil vraha,tak o co jde.

Zobrazit celou diskusi