Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Důchodkyně z lazaretu hrůzy: K obědu jsme dostávali dvě kolečka salámu nebo čínskou polévku!

Autor: haj - 
20. února 2015
05:56

Trpěli hladem! Alena Volejníková (62) z Brna ještě před časem bydlela v přerovském lazaretu hrůzy. Nyní promluvila o strašlivých praktikách na ubytovně – žádné skříně na osobní věci a k obědu pouze čínská polévka nebo dvě kolečka salámu!

Paní Volejníkovou společně s dalšími jedenácti pacienty převezli před týdnem z hororového lazaretu do Nemocnice Milosrdných bratří v Brně. Nyní se o ni již starají v Domově pro seniory v Nopově ulici v Židenicích, kde si žena dopřává zasloužený klid. O tom poslední rok a půl pouze snila, když trpěla v Ubytovně pro sociálně slabé v Přerově.

„Předtím, než mě převezli do Brna, jsem se koupala třeba jen jednou za tři týdny. Zařízení bylo v hodně špatném stavu," svěřila se Deníku ubohá seniorka. Uvedla také, že pacienti nesměli ven z pokojů. „Na našem pokoji jsme naštěstí měli aspoň televizi, v ostatních nebylo vůbec nic,“ nechala se slyšet důchodkyně.

Žena, která nemůže chodit a pohybuje se pouze na invalidním vozíku, potřebuje v podstatě neustálou pomoc. V lazaretu hrůzy přitom neměla ani polohovací postel. Stejně jako ostatní obyvatelé ubytovny neměla žádnou skříň ani poličku, kam by si mohla dát své osobní předměty. K jídlu prý navíc důchodci často nedostali nic víc než dvě ubohá kolečka salámu nebo trochu čínské polévky.

Seniorka se nijak nedokázala bránit a jiné ubytování si nemohla dovolit. Nemá příbuzné ani nepobírá důchod. Nyní si důchodkyně nepřeje nic jiného, než aby mohla zůstat v židenickém domově. O tom, že by se mohla znovu ocitnout v ubytovně podobné té přerovské, má dodnes noční můry.

Obyvatelé lazaretu hrůzy se skládali především z dlouhodobě nemocných, seniorů a lidí z psychiatrických nemocnic či azylových domů. Za ubytování se měsíčně platilo 7000 korun, dalších 3500 korun je stála měsíčně strava.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kacota ( 20. února 2015 17:17 )

Nemožem uveriť tomu, že takto skončia ľudia, ktorí celý život poctivo pracovali, a potom prípadne zostali ešte chorí a na invalidnom.. Nejakou nešťastnou zhodou okolností kedy príbuzní nemožu pomocť, alebo nie sú nablízku či ochotní sa takto človek može dostať až sem ?? Na SK ešte vyžraní falošní samaritáni tých dochodcov týrajú, stalo sa, že si prepísali na seba ich domy a pozemky ako protihodnotu za "doopatrovanie"

zadnice ( 20. února 2015 16:30 )

Pokud se nemýlím, tak "majitelem" je ci. gán. Kdo mu to povolil, kdo prováděl kontroly atd.???

fujhnus ( 20. února 2015 16:24 )

citim se taky ukrivdena chci taky prepocitat duchod za 38 let odpracovanych mam 6 200kc duchodu

tgbg ( 20. února 2015 16:06 )

Určitě ne! Bral na ně příspěvky na bydlení. Klidně 6000 za osobu!  

tgbg ( 20. února 2015 16:04 )

Tak nějak vypadaly komunistické nemocnice a domovy důchodců.

Zobrazit celou diskusi