Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Unikátní snímky z pražské zoo: Jak spí v noci sloni?

Autor: tho - 
20. února 2015
05:26

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak spí sloni? Jestli »na žirafy«, tedy vestoje, nebo třeba »na hrochy«, tedy ve vodě? Tady je odpověď. Chovatelům z pražské zoo se totiž podařilo díky kamerám zachytit jejich spánek.

„Mladí sloni a slůňata spí nejčastěji na boku, leckdy i desítky minut v jedné poloze. Dospělí a starší sloni častěji spí vestoje o něco opření. Pokud si lehnou, mají rádi měkký podklad, například hromady písku nebo jiný pružný povrch,“ řekla Blesku mluvčí pražské zoo Jana Ondrejechová. S tím, že pro samce s velkými kly je dokonce ležení na tvrdém povrchu nepříjemné. Proto se jim do stájí pořizuje pružný povrch nebo hromady písku.

Pokud patříte mezi ty, kteří potřebují k fungování svých 8,5 hodinky spánku, sloni to mají jinak, pro ně by to bylo asi za trest. Spí totiž velmi málo. Tak 2 až 3 hodiny, maximálně 4.

Vidět spát vleže dospělého slona je prakticky nemožné. Je to pro ně nepříjemné, jsou velcí, těžcí, a když si lehnou, špatně se jim dýchá a svou váhou zatěžují i srdce.

Proto když uvidíte dospělého slona ležet na zemi, máte vlastně velké štěstí! Proč? S největší pravděpodobností se totiž nejdéle do půl hodiny určitě zvedne.

Blesková zpráva

Více než spánku holdují sloni jídlu. Cpou se až 18 hodin denně.

Chcete pozorovat slony živě?

Pokud chcete vidět více ze života pražských slonů, podívejte se na online přenos z Údolí slonů:

www.zoopraha.cz/multimedia/prenos-z-udoli-slonu-zive

asijo ( 20. února 2015 09:18 )

Větší legrace je,když spí Schwarzenberg.

Zobrazit celou diskusi