Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rakoviny bude stále přibývat, ale léčba bude účinnější, říká onkolog Petruželka

Prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc. – přední český onkolog – byl hostem chatu Blesk.cz
Prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc. – přední český onkolog – byl hostem chatu Blesk.cz  (Autor: Foto Blesk - Dan Černovský)
Autor: Iva Dvořáková - 
20. února 2015
05:00

Lidí s rakovinou bude stále přibývat. Za 15 let, v roce 2030, bude až o 50 % víc nemocných a nádorová onemocnění se stanou nejčastější příčinou úmrtí namísto kardiovaskulárních chorob, říká profesor Luboš Petruželka, který byl hostem chatu v redakci Blesk.cz.

Ani výhled na letošní rok není moc veselý. „V tomto roce u nás onemocní rakovinou prsu přes 7 300 žen, nádorem tlustého střeva přes 6 tisíc lidí a největší nárůst bude u karcinomu prostaty – přes 9 tisíc případů,“ řekl Blesku přední český onkolog profesor Luboš Petruželka.

„Dobrá zpráva ale je, že mnozí nemocní budou úspěšně léčeni díky mezioborové spolupráci lékařských specialistů a také díky stále se rozvíjející moderní protinádorové léčbě, která je pacientům ‚šitá na míru‘.“

Říká, že rakovina je civilizační chorobou, na které se podílí řada faktorů, které dohromady velmi souvisejí s životním stylem (málo pohybu, kouření, nadváha).

„Zároveň se zvyšující se úrovní medicíny se prodlužuje lidský věk, který je sám o sobě rizikovým faktorem. Ve vyšším věku již částečně ztrácí organismus schopnost obrany a dochází ke kumulaci všech zevních škodlivých faktorů. Jen u cca 8 % je onemocnění podmíněno geneticky,“ řekl profesor Petruželka na chatu v redakci Blesk.cz.

Video Prevence proti rakovině prsu - Lukáš Červený, Eva Fraňková
Video se připravuje ...

Největší zabiják

Podle něj je stále největším zabijákem rakovina slinivky břišní, protože je to onemocnění plíživé a vývoj nových léčebných postupů jde „hlemýždím tempem“. „V tomto roce přibude asi 2 300 pacientů s touto diagnózou a zemřou jich přibližně dva tisíce. Je to z toho důvodu, že karcinom slinivky se málokdy odhalí včas, protože se chová ‚němě‘. Pacient totiž v počátečním stadiu nepociťuje žádné příznaky,“ vysvětluje profesor Petruželka, který se na karcinom slinivky specializuje.

Profesor Petruželka na chatu v redakci Blesk.cz také odpovídal na opakující se dotazy ohledně preventivních prohlídek. „Preventivní programy týkající se karcinomu čípku děložního, karcinomu prsu a kolorektálních karcinomů probíhají včetně preventivních prohlídek, které jsou k dispozici u praktických lékařů. Otázkou jsou nádory prostaty a plic, kde je tzv. screening zatím předmětem diskuze,“ říká Petruželka.

Video Hrozivá čísla: Každý rok 7 tisíc žen s nádorem prsu! - Eva Faňková, Petr Soukup
Video se připravuje ...

romanetta ( 20. února 2015 17:16 )

Mamograf může vyvolat rakovinu. To je známá věc. Mnoho lékařů ho už nepoužívá. http://ona.idnes.cz/vysetreni-mamografem-muze-vyvolat-rakovinu-varuji-lekari-pa3-/zdr avi.aspx?c=A090812_212654_domaci_vel

anka ( 20. února 2015 15:26 )

Jaromirku, mirku...to neni jenom o salamech a pecivu, ale o nedostatku zeleniny, o nedostatku pohybu, o velke konzumaci alkoholu, o koureni, o to, ze se vetsina lidi nestara o neco tak zakladniho jako je dusevni hygiena...a tak dale a tak dale....Mate naprostou pravdu 92 procent jsme si za sve zdravi zodpovedni sami...

anka ( 20. února 2015 15:10 )

nerekla bych, ze strasi - rika fakta, a je na kazdem z nas jak se k tomu postavime. Nekdo si zacne hlidat a vzdelavat se o tom co ji, co pije, nekdo prestene kourit a konzumovat denne alkohol, nekomu dojde ze sezeni v aute, v praci, v aute, doma u televize neni to prave a zacne s tim neco delat....nekdo k tomu pripda meditace, aby se zbavil stressu...informaci o vsem mame dneska dost, je jen na nas, jak je vyuzijeme...

anka ( 20. února 2015 15:08 )

tak to nejezte....jezte jenom "ciste potraviny" .....je jen na vas co davate vasemu telu...

anka ( 20. února 2015 15:06 )

taky jani, ale taky z pozivani prilis mnoho cukru, prilis mnohou moucnych vyrobku, malo pohybu...

Zobrazit celou diskusi