Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dokument o šéfovi ISIS: Psychopat, který od dětství toužil po moci!

Autor: vk - 
19. února 2015
18:58

Abú Bakr al-Bagdádí je jedním z nejhledanějších teroristů světa. Na jeho hlavu vypsaly USA odměnu 10 milionů dolarů. Ale co o šéfovi Islámského státu vůbec víme?

Informace o tom, jak si žije a kdo vůbec je jeden z nejnebezpečnějších lidí světa, byly doposud velmi kusé. To se ale rozhodl změnit tým reportérů z německé televize ARD a listu Süddeutsche Zeitung, kteří se vydali do irácké Samarry, rodiště al-Bagdádího – muže, jenž je popisován jako chladný psychopat, který neodpouští staré křivdy a tvrdí, že se nezastaví, dokud nedobude Řím.

Německým filmařům se podařilo získat dosud nezveřejněné fotografie a dokumenty a alespoň částečně odpovědět na otázku: kdo je Abú Bakr al-Bagdádí?

Miloval sílu a moc

Narodil se v roce 1971 v Samaře. Byl to baculatý chlapec ze střední třídy, který v rodině kazatelů vyrůstal v nenápadném domě. „Už od mládí chtěl být vůdcem. Vždycky chtěl, aby byla jeho slova slyšet. Miloval sílu a moc,“ popsal muž, který s al-Bagdádím vyrůstal, ale ze strachu o život si nepřál být jmenován. Malý al-Bagdádí miloval fotbal. „Byl Messim našeho týmu,“ vzpomíná další jeho kamarád z dětství, který ho přirovnal k argentinskému fotbalistovi Lionelu Messimu.

Průměrný student. Maturitu dělal 2x

Do školy chodil ve svém rodišti, ale maturitu na chlapeckém gymnáziu se mu podařilo udělat až na druhý pokus. Zatímco v matematice byl velmi dobrý, s angličtinou měl potíže. Při maturitě získal al-Bagdádí extra body díky svému bratrovi, který zemřel jako voják v armádě Saddáma Husajna a byl považován za mučedníka. Zřejmě jen proto šéf IS zkoušku z dospělosti složil.

Mladší děti ho znají díky tomu, že je učil o Koránu. „Lidé v Samaře blouzní po jeho krásném a tmavém hlase, se kterým recitoval verše.“ S těmito slovy prý vzpomínají na muže, který dostal přezdívku Věřící a sám sebe prohlásil za chalífu Ibráhíma.

Začátkem 90. let se al-Bagdádí zapsal na univerzitu v Bagdádu, kde patřil za průměrného studenta. „Vystudoval na Fakultě islámských studií. Měl normální známky a byl to klidný student, který studoval Korán,“ vzpomíná na teroristu ředitel univerzity. Jeho disertační práce byla ohodnocena jako velmi dobrá, i když mu jeho poradce vyčítal mnoho pravopisných chyb. Získal titul Mgr. a později i Ph.D.

10 měsíců v zajetí a obhajoba zvěrstev IS

Deset měsíců strávil al-Bagdádí ve věznici v americkém táboře Bucca. Šéf IS se v něm prý potkal s bývalými společníky Saddáma a s dalšími teroristy. Podle německých filmařů tam získal důležitou pozici prostředníka.

Po propuštění z vězení hledal pokoj v Bagdádu jako muezzin (svolával věřící k modlitbě, pozn. redakce) v mešitě, kde učil děti Korán, a už tehdy byl členem al-Káidy, který mj. ospravedlňoval všechna zvěrstva a zrůdnosti IS. „Bůh si mě vybral jako autoritu. Nejsem o nic lepší než vy – když uvidíte, že jednám správně, následujte mě. Když udělám chybu, poraďte mi a podpořte mě,“ kladl na srdce svým »ovečkám«.  

„Řekli nám, že kdo zemře a nebude přísahat, nepřijde do ráje, že zemře jako nevěřící. Proto jsme všichni přísahali al-Bagdádímu, že ho budeme poslouchat v dobrých i špatných časech. Bůh je mi svědkem,“ vylíčil 14letý syrský chlapec, jak musel slíbit oddanost al-Bagdádímu.

abaron ( 20. února 2015 07:38 )

dajte email . napíšeme že nieje vyvolený

abaron ( 20. února 2015 07:28 )

Boh ? alebo alah ? lebo keď Boh tak dostaneš

tupka.jentakjen. ( 19. února 2015 22:50 )

A vede hudební kroužek shora,, https://www.youtube.com/watch?v=KYikHS1am9I

tupka.jentakjen. ( 19. února 2015 22:48 )

To nazpívali vnuci kobyly a hasiče???

z.krahulec ( 19. února 2015 22:18 )

proboha, tak to pošlu dál

Zobrazit celou diskusi