Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Konec stáčeného vína v Česku? Stát připravuje tvrdá pravidla

Malým vinařským rodinám hrozí v Česku vážné problémy.
Malým vinařským rodinám hrozí v Česku vážné problémy.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
19. února 2015
10:49

Dojdete si rádi do své oblíbené vinotéky přes ulici a koupíte litr nebo dva na zpříjemnění večera s přáteli? Tak od příštího roku tomu bude možná konec. Ministerstvo zemědělství chce omezit prodej sudového vína. Prodávat by ho zřejmě mohli už jen samotní vinaři.

Podle Mladé fronty Dnes změny vyplývají z návrhu zákona, který ministerstvo připravuje. Úřad tak prý chce bránit pančování a daňovým únikům. Pro malé vinaře a provozovatele vinoték by to však bylo rozhodnutí likvidační.

Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) podle deníku odmítá, že by cílem připravovaného zákona byl plošný zákaz prodeje sudového vína. Ministerstvo podle něj v současnosti pracuje se třemi variantami.

První z nich počítá s tím, že stáčené víno bude možné prodávat pouze u výrobce vína, tedy u vinaře ve sklepě. "Dál je tady cesta dát víno do nějakého balení, které nebude možné falzifikovat. A třetí – posílení kontrol," cituje MfD Jurečku. O všech možnostech prý s vinaři chce ještě mluvit. Jeho úřad ale představil návrh zákona, který počítá s variantou nejpřísnější.

"I když se ve vinotékách prodává 80 procent sudového vína, jehož původ může být různý, pořád to je pro nás hlavní odbytiště. Kdyby měly skončit, znamenalo by to konec i pro řadu malých vinařů, kteří se nedostanou do řetězců," řekl listu Jiří Maděřič, místopředseda Vinařské asociace ČR. Nově by se podle MfD víno ve vinotékách smělo prodávat jen v takzvaných bag in boxech, tedy vacích o objemu zhruba do deseti litrů, nebo v PET lahvích, které by však dodával přímo výrobce. "Podle nás není největší problém ani tak v obalu, jestli je to sudové, nebo lahvové víno. Problém je, pokud hříšník, který šidí, není potrestán," dodal Maděřič.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mememumu ( 20. února 2015 08:58 )

Jo, já toho o víně fakt moc nevím. Přestaň se, prosím, ztrapňovat machrováním o věcech, kterým totálně nerozumíš, a běž někam papat chytrou kašičku, ju?

alenam ( 19. února 2015 19:31 )

Koukám že toho o víně moc nevíš, ani o tom proč je ti po litru jednoho vína fajn a po dvou sklenkách jiného, nebo toho samého ale pančovaného atd., další den zle, takže se není o čem dál bavit, navíc když žiješ v přesvědčení, že se kontrolou nedají odhalit následky špatného skladování atd......a dokonce to z neznalosti považuješ za pitomosti tudíž se s tebou o tom vážně není důvod dál bavit.

mememumu ( 19. února 2015 18:51 )

Ale ono úplně stačí, že je víno do prodeje pořádně nasířené, aby se při teplotně nevyhovující a dlouhé přepravě a skladování nezkazilo. Nasíření může být klidně v limitu. A že máš z vína bolehlav, se kontrolou odhalit a pokutovat nedá. Jinak ani "špatné skladování" a "špína ve stáčecím zařízení" se reálně odhalit a pokutovat nedá. Takže, prosím, nevymýšlet pi.tomosti.

alenam ( 19. února 2015 18:44 )

Ono je skvělé i když si ho z toho sklípku koupíš domů. Měla jsem možnost koupit od stejného vinaře víno i ve vinotéce, která je pro mě dostupnější a nejenže chutnalo nic moc, měla jsem po dvou sklenkách bolehlav, což znamená, že bylo pančované, případně se na něm podepsalo i špatné skladování a špína ve stáčecím zařízení, což se dá všechno kontrolou odhalit, pokutovat a do zjednání nápravy zavřít provozovnu.

kdoasi ( 19. února 2015 18:15 )

To je podobný

Zobrazit celou diskusi