Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi prodávají své cestovní pasy: Koupit je můžou teroristé ze Sýrie!

Pokrývka hlavy, tedy i šátek, podle zákona být na fotografii v cestovním pasu či občanském průkazu nesmí, ovšem výjimkou jsou právě náboženské nebo také zdravotní důvody.
Pokrývka hlavy, tedy i šátek, podle zákona být na fotografii v cestovním pasu či občanském průkazu nesmí, ovšem výjimkou jsou právě náboženské nebo také zdravotní důvody.  (Autor: Foto: ČTK, Koláž: Květoslav Popelka)
Autor: dce - 
19. února 2015
15:34

Češi objevili nový byznys. Přivydělávají si desítky tisíc prodejem cestovních pasů. Vůbec jim nevadí, že se dostávají do těch nejhorších rukou – na české pasy cestují Syřané a i potencionální teroristé.

Sto deset cizinců se zfalšovanými českými pasy se podařilo policistům zadržet za poslední tři roky. Jenže jejich skutečný počet není známý – některé země informace o zadržených pasech nevydávají. Navíc se některým určitě podařilo proklouznout.

A jak se k takovým pasům cizinci dostanou? Jednoduše – Češi jim je totiž rádi prodají. Běžná cena se pohybuje kolem 25 000 Kč, objevili se ale i dva Syřané, kteří zaplatili 150 000 Kč. 

A černý trh s cestovními doklady jenom vzkvétá. Zcela pochopitelně pocházejí zadržené pasy od sociálně slabších vrstev obyvatelstva – konkrétně z Ústí nad Labem, Ostravy, Příbrami a dalších měst s vysokou nezaměstnaností. Místní svůj pas totiž berou jako snadný způsob přivýdělku.

Cizinci doklady používají zejména k ilegální imigraci. Zejména u skupin obchodujících s lidmi je zneužívání dokladů typickým a velmi častým modem operandi,“ uvedl podle serveru Lidovky.cz náměstek Europolu Oldřich Martinů. 

Problémem je fakt, že český zákon neošetřuje možný počet vydaných cestovních pasů za rok. Lidé se vymlouvají na ztracené doklady, lež jim v tom případě nikdo nedokáže. Jediný postih je pokuta 10 000 Kč za neodevzdaný neplatný doklad. 

Podvodníky, kteří na koupený doklad chtějí cestovat, často prozradí primitivní metody zpracování. Naskenovanou stránku s identifikací vytisknou doma na tiskárně a vlepí do vlastního pasu.Zkušený policista dokáže takový padělek poměrně snadno odhalit,“ prohlásil podle serveru Lidovky.cz vedoucí skupiny dokladů cizinecké policie Hubert Lang. 

Padělané pasy využívají lidé k emigraci z válkou stižených zemí, do Evropské Unie ovšem mohou přijíždět i teroristé a další potenciální hrozby pro Evropu. 

Jenny Certer ( 31. května 2018 10:53 )

Dobrý den, mohla by jste mi prosim poradit kde pas prodat?

1tigrusenka ( 20. února 2015 07:51 )

ty si ale kráva blbá, poč jsi ho nedala aspoň za 20 000

zelena.karkulka ( 19. února 2015 22:09 )

 to dělají cýkorky je to organizované,protože pas nepotřebují,stejně nikam nejezdí

babana ( 19. února 2015 16:31 )

Proč bych to hlásia? Vůbec o tom přece nevím, že mi někdo doklady ukradl, každý den si je neprohlížím.... Jde to různě zakamuflovat.

babana ( 19. února 2015 16:28 )

V zásadě souhlas, ale policie téměř nemá šanci tohle vyšetřit. Prostě oznámím, že mi nějaký kapsář ukradl doklady a co chce kdo vyšetřovat? Kde se to stalo? Nevím, nevšimla jsem si toho, až dneska jsem si všimla, že je nemám v kabelce.... A ten, u koho ty doklady najdou, rozhodně mě nezná, to jde přes několik lidí... Policie by se měla zaměřit spíš na to, aby tuhle přistěhovaleckou svoloč odtud pomohla dostat...

Zobrazit celou diskusi