Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vědci potvrdili: Sex má účinky jako kokain, káva a čokoláda dohromady!

Sex
Sex  (Autor: shutterstock)
Autor: ČTK - 
19. února 2015
09:07

Uklidňuje, působí proti depresi a proti bolestem a zřejmě i příznivě ovlivňuje paměť. Je jako droga, neboť působí na stejné oblasti mozku jako kokain, kofein, nikotin a čokoláda. A na muže má uspávací vliv. Takové jsou účinky sexu na lidský mozek, zjistili vědci. 

"Jestliže pochopíme, jak sexuální aktivita působí na neurologické úrovni, může nám to pomoci osvětlit i jiné zdravotní problémy. Není však zrovna jednoduché vypichovat takové studie, protože výzkum na tomto poli je ještě ve fázi vývoje. Vědci teprve začínají poodhalovat závoj nad tímto tajemstvím," vysvětluje profesor psychologie na Rutgersově univerzitě v americkém New Jersey Barry R. Komisaruk. 

Dosud je tedy známo, že sex působí jako droga. Vědci potvrzují, že se člověk díky němu cítí dobře. Proto po něm toužíme a věnujeme tolik času hledání partnera. Pocit radosti, který vyvolává, je ve velké části spojen s uvolňováním neurotransmiteru dopaminu, který v mozku aktivuje centra odměny a podobá se působení některých substancí nebo drog. 

"Užívání kokainu a provozování sexu nevyvolává přesně tentýž pocit, ale oboje se dotýká týchž oblastí mozku," upřesňuje docent psychologie na Kalifornské univerzitě v Los Angeles Timothy Fong. A profesor Komisaruk připomíná, že také kofein, nikotin a čokoláda aktivují centrum odměny v mozku. 

Působí jako antidepresivum. Studie Newyorské státní univerzity z roku 2002 ukázala, že ti, kdo provozují sex bez prezervativu, trpí méně depresivními příznaky než ti, kdo ho používají. Vědci vyslovili domněnku, že některé látky obsažené v semenu, například estrogeny a prostaglandiny, mají antidepresivní účinky. Vědci však doporučují sex bez ochrany pouze mezi stálými partnery. "Jsou i jiné prostředky, jak si zlepšit náladu, ale neexistuje žádný jiný, který by zabránil přenosu pohlavních chorob," varují. 

Sex může dočasně "anulovat" paměť. Každoročně zažije téměř sedm osob ze 100 000 takzvanou přechodnou globální amnézii. "Prázdno" v hlavě trvá od několika minut do několika hodin a v této době si člověk nemůže vzpomenout ani na zcela nedávné události, ani si nemůže nic zapamatovat. Naštěstí to vždy bez následků přejde. 

 

Konečně sex navozuje spánek, a to více u mužů než u žen. To je podle vědců spojeno s vlivem ejakulace na prefrontální kortex, který po dosažení vrcholu potěšení jako by vypnul. Je to spojeno s vylučováním oxitocinu a serotoninu a může to vysvětlovat, proč je muž po sexu malátný. Ženy dobře vědí, že se to stává, a nyní mohou také pochopit, proč to tak je.

rolpa ( 19. února 2015 10:42 )

Vedle. U mužu je jedno kde a jak si vyprázdní pytlík , třeba i do ruky .U žen už to je zásadní věc , pytlík mužum dovolí vyprázdnit jen tomu kdo se jím líbí a i u těch musí být i chut a nálada a další okolnosti.

naidka ( 19. února 2015 09:37 )

Ještě zapomněli zmínit, že u žen má účinky jako aerobik a u mužů jako posilování.

Zobrazit celou diskusi