Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ve Francii mají další znesvěcené hřbitovy: Tentokrát křesťanské !

Autor: ČTK - 
18. února 2015
23:34

Ve Francii vandalové znesvětili další čtyři hřbitovy, tentokrát křesťanské, sdělila dnes místní média. Podle úřadů se tak stalo v posledních 24 hodinách. Pachatelé ani jejich pohnutky nejsou zatím známi. U předchozího zhanobení židovského hřbitova na východě země se podle prokuratury prokázal projev antisemitismu. Rozhořčení nad všemi těmito činy vyjádřili prezident François Hollande a premiér Manuel Valls. 

Při nejnovějším projevu vandalismu se v normandské vesnici Tracy-sur-Mer na západě země našlo poškozených asi 40 hrobů a v pyrenejské vesnici Saint-Béat na jihu kolem 20 hrobů. Pachatelé mimo jiné odstranili kříže, z nichž některé pak zarazili obrácené do země. V obcích Challans a Issoudun na západě Francie se na hrobech našly namalované hákové kříže, upřesnilo ministerstvo vnitra. 

"Uděláme všechno pro to, abychom identifikovali, zadrželi a postavili před soud pachatele těchto odporných činů zesměšňujících naše hodnoty a úctu, jež stmelují naše soužití," slíbil ministr vnitra Bernard Cazeneuve. 

Incidenty byly oznámeny dva dny po zjištění, že byl zhanoben židovský hřbitov ve východofrancouzské obci Sarre-Union. Zatčení pachatelé, pětice nezletilců, tam poškodili asi 250 náhrobků. Prokuratura dnes uvedla, že výslechy viníků ukázaly, že šlo o antisemitské počínání sympatizantů krajní pravice. Mladíci se přiznali a budou trestně stíháni. 

Vandalský čin na židovském hřbitově vyvolal vlnu odsouzení ve Francii i v zahraničí a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v souvislosti s tím vyzval francouzské Židy, aby odešli do Izraele. 

Znesvěcení hrobů, ať se jedná o křesťanské, židovské, či muslimské hřbitovy, lze přirovnat ke "znásilnění identity" člověka, uvedl francouzský týdeník Le Nouvel Observateur.

Zobrazit celou diskusi