Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Český konvoj s humanitární pomocí dorazil na Ukrajinu! Po vyložení nákladu se vrací

Čtyři kamiony, přívěs, sanitka a doprovodná vozidla se 40 tunami humanitární pomoci České republiky pro Ukrajinu vyjely 16. února z Národní základny humanitární pomoci ve Zbirohu na Rokycansku.
Čtyři kamiony, přívěs, sanitka a doprovodná vozidla se 40 tunami humanitární pomoci České republiky pro Ukrajinu vyjely 16. února z Národní základny humanitární pomoci ve Zbirohu na Rokycansku.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
18. února 2015
18:51

V humanitárním skladu ukrajinského červeného kříže bylo dnes odpoledne složeno 40 tun humanitární pomoci České republiky pro Ukrajinu. Po vyložení nákladu se pak konvoj vydal na zpáteční cestu do ČR.

Domů by měl dojet pravděpodobně ve čtvrtek ve večerních hodinách, řekla  Miroslava Jirůtková z Českého červeného kříže (ČČK), která je se členy konvoje v kontaktu. Konvoj se zdravotnickým materiálem, spacími pytli, pokrývkami a střešní krytinou vyjel v pondělí dopoledne z Národní základny humanitární pomoci ve Zbirohu na Rokycansku.

Kamiony dojely na určené místo v Kyjevě dnes po půlnoci, 38 hodin od vyjetí ze Zbirohu. Dopoledne začalo celní řízení a po jeho skončení se kolem poledne náklad rozdělil a převezl. Jeho další distribuci do míst zasažených boji na východě Ukrajiny zajistí místní lidé.

Červený kříž zajišťoval zdravotnickou část humanitární pomoci. Připravil 20 palet s téměř čtyřmi tunami zdravotnického materiálu a přístrojů. Součástí dodávky je například zařízení pro přípravu kožních štěpů k léčbě popálenin za 1,75 milionu korun. Pomoc je určena nemocnicím v oblastech zasažených boji a také mobilním zdravotnickým týmům ukrajinského červeného kříže, které se pohybují v terénu v místech zasažených boji. „Jedná se například o oblasti Mariupol, Charkov, Berďansk, Oděsa, Mykolajiv, Melitopol,“ uvádí na svých stránkách ČČK.

Správa hmotných rezerv do pomoci dodala ze svých skladů 300 dek, stejný počet spacích pytlů a 1 000 izotermických fólií. Člověk v tísni zajistil střešní krytinu.

Pomoc pro obyvatele, kteří museli kvůli konfliktu opustit své domovy, organizuje ministerstvo zahraničí a Hasičský záchranný sbor spolu s ČČK, společností Člověk v tísni a Správou státních hmotných rezerv. Od loňského roku poskytla Česká republika na různé formy humanitární pomoci Ukrajině zhruba 100 milionů korun – na přímou materiální pomoc, na zdravotnickou péči či pobyty pro ukrajinské děti. O uvolnění dalších peněz podle konkrétních potřeb ukrajinských obyvatel bude vláda ještě jednat, řekli při odjezdu konvoje ve Zbirohu premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

petrusaa ( 18. února 2015 19:37 )

Divné je,že to důkladně plombovali a hned si to přebírala UK strana bez jakékoliv ukázky co vezou

petrusaa ( 18. února 2015 19:33 )

Mám pár tašek na střechu Bramac,mám je poslat na Ukrajinu Porošenkovi, nic za ně nechci, jen za poštovné

Zobrazit celou diskusi