Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

V Česku se naučil zabíjet teroristy ISIS, teď se vrátil: Chtějí, abychom je měli za ďábly

Autor: simao - 
18. února 2015
12:55

Střelba z kalašnikova i krátkých zbraní, výcvik na boj z blízka. Tím vším prošel v Česku a vyrazil bojovat do Sýrie a Iráku. Postavil se džihádistům, kteří dle něj chtějí vyvolat dojem, že jsou ďáblové! 25letý Brit Jamie Read se nyní se svými zkušenostmi vrátil do Prahy a prozradil, jaké to bylo bojovat proti Islámskému státu.

Bývalý britský voják Jamie Read (25) je jedním z mnoha Evropanů, kteří se zapojili do konfliktu v Sýrii. Proti Islámskému státu (ale bohužel i za něj) tam bojují tisíce lidí z Evropy. Read působil jako britský dobrovolník v kurdských milicích předloni na podzim.

Bojový výcvik však tenhle mladý a zarostlý Brit podstoupil v Česku! Za třítýdenní výcvik zaplatil několik set tisíc korun, informovala Česká televize. Vycvičil se u nás v používání kalašnikova i krátkých zbraní, prošel také tréninkem na boj z blízka.

„V Sýrii je to naprosto konvenční válka, existuje frontová linie – země nikoho, jejich základna, naše základna,“ řekl Read České televizi a dodal: „ISIS má některé tvrdé bojovníky, ale celkově nejsou tak silní. Nejsou to ďáblové, jak chtějí, abychom si mysleli.“ I proto však patrně džihádisti přistupují ke stále drastičtějším popravám zajatců...

Video Mořské vlny zbarvila krev: IS popravil 21 křesťanů na pláži! - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Spolu s Readem do Česka přicestoval i americký válečný veterán Buck Clay. Také on vyrazil válčit do Sýrie. O džihádistech z IS pak řekl: „Neuznávají žádná pravidla. Přespávají v mešitách nebo školách. Spí, opevňují s v nemocnicích – dělají z nich opěrné body.“ Úkryty mezi civilisty jsou přitom v Iráku a Sýrii obvyklé. Stejně jako útoky sebevražedných atentátníků.

Na syrské a irácké peklo přitom musí být člověk dobře připraven. O výcvik zahraničních dobrovolníků se starala v Česku soukromá bezpečnostní agentura, jejímž majitelem je Lumír Němec. Upozorňuje, že jeho primárním úkolem nebylo vycvičit cizince na boj proti islamistům. „Necvičíme primárně dobrovolníky pro nasazení v Sýrii nebo Iráku. To jsou lidé, kteří mají v plánu potom pracovat pro bezpečnostní agentury někde v rizikových oblastech,“ prozradil Němec České televizi. Britové však podle něj nemají možnost pořádat výcvik na území Velké Británie, proto jezdí k nám. „Řekl bych, že Read trochu zmužněl – je trochu víc ošlehaný. Nyní má za sebou bojový křest,“ dodal Němec k misi mladého Brita.

babana ( 18. února 2015 19:43 )

Stačí sledaovat a pochopím... Hmmm. Pochopila jsem, že Alexandr Kravčenko byl za brutální vraždu devitileté divky odsouzen a popraven. Teprve později bylo prokázáno, že nebyl vinen a ohavnou vraždu spáchal Andrej Čikatilo. A mohu pokračovat. To, že něco pochopím nebo chápu neznamená, že tomu skutečně tak je.

babana ( 18. února 2015 19:28 )

Že za tím stojí USA.

vog.ht. ( 18. února 2015 19:19 )

tvrdí co?

babana ( 18. února 2015 19:13 )

A kdo to tvrdí?

vog.ht. ( 18. února 2015 19:13 )

Nájemný žoldák

Zobrazit celou diskusi