Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Teroristi z Paříže se sešli před útoky! K masakru nemuselo dojít, chtěli ho odvolat

18. února 2015
09:54

K vyvraždění satirického týdeníku Charlie Hebdo možná nemuselo nikdy dojít. Bratři Kouachiovi chtěli útok na poslední chvíli odvolat. Důvodem byly střevní potíže jednoho z bratrů. Celý den před akcí strávil mezi postelí a záchodem. Na poslední chvíli mu však zabraly léky. Z vyšetřování také vyplývá, že Amédy Coulibaly vraždu policistky a útok na košer obchod s bratry naplánoval.

To, že nešlo o dva nezávislé teroristické útoky, přestože jejich pachatelé byli po hodinách skrývání a držení rukojmích zneškodněni při dvou dokonale synchronizovaných zásazích speciálních jednotek a zabiti, ukázaly informace, které unikly z policejního vyšetřování, uvedla britská a francouzská média.

Záznamy telefonních hovorů ukázaly, že Chérif Kouachi, který se svým bratrem zastřelil 12 lidí v pařížské redakci týdeníku Charlie Hebdo, a Amédy Coulibaly, který zastřelil policistku a přepadl košer lahůdkářství, kde držel několik rukojmích, se setkali v noci 6. ledna před útoky. V redakci Charlie Hebdo zaútočili před polednem 7. února, Coulibaly zastřelil  neozbrojenou policistku další den ráno, odpoledne pak přepadl obchod, kde zemřeli 4 lidé.

Dvojice útočníků se setkala v obci Gennevilliers nedaleko Paříže, kde Kouachi žil, uvádí list Le Monde s odkazem na policejní zdroj. Hodinu před útokem na redakci pak podle policie poslal esemesku na jedno z 13 čísel, které vlastnil Coulibaly. Toto číslo bylo použito pouze šestkrát a bylo určeno pouze ke komunikaci mezi bratry Kouachiovými a Coulibalym.

O tom, že s Kouachiovými sesynchronizovali oba útoky, promluvil Coulibaly na videu, které natočil poté, co vzal v košer obchodě rukojmí. Žádné další detaily na něm Coulibaly, který je tam vidět s automatickou zbraní, však neuvedl.

Vyšetřování rovněž ukázalo, že Said Kouachi celý den před útokem trpěl silnými střevními potížemi a vypadalo to, že se mu nepodaří uzdravit se. Nakonec si vzal léky proti nevolnosti a vypravil se na vražednou misi. Své manželce řekl, že se s ní uvidí večer, nebo druhý den…

Detektivové také zjistili, že si Coulibaly celý útok v lahůdkářství točil na GoPro kameru, kterou měl upevněnou na hrudníku. Záznamy z ní prý poslal na internet, zatím se ale nikde neobjevily.

nofar ( 18. února 2015 19:25 )

Sedmdesat dva. Ale vyzvednout ve skladu a nafouknout si je musi kazdy sam.

buban ( 18. února 2015 13:46 )

Také by si měli zjistit, jestli se jedná o "Charlie Hebdo", nebo "Charlie Hedbo".

tgbb. ( 18. února 2015 13:29 )

Pokládají se za hrdiny jdoucí do nebe, kde na ně čeká hafo nadržených... Proto se smrti nebojí. Proto stále říkám - střílet kulkami namočenými v prasečí krvi a ukázat video s matláním toho střeliva. Průbojnost se sice nezmění, ale hajzlové dostanou ze smrti strach. A že to jsou zbabělci, to už víme.

nofar ( 18. února 2015 12:56 )

Inu bojovat vsemi prostredky za Allaha a Krakoran je podle mnohych negramotnych sejku a frustrovanych kazatelu v mesitach poslani. Ovsem mne to pripada spis k posr.ni.

tupka.jentakjen. ( 18. února 2015 11:10 )

MY DVA A ČAS

Zobrazit celou diskusi