Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hypotéky na rekordním minimu 2,34%! Kde však mají po Praze nejdražší bydlení?

Hypotéky jsou na historickém minimu
Hypotéky jsou na historickém minimu  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
18. února 2015
07:51

Je to dobrá zpráva pro zájemce o novou hypotéku. Úroky opět v novém roce klesly a jsou v průměru na historickém minimu! a to pouhých 2,34 %. Nejdražší bydlení přitom zůstává i nadále v hlavním městě. Jaký kraj je pak v závěsu?

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v lednu dále klesla na 2,34 procenta a dostala se na další nejnižší hodnotu za dobu sledování. Předchozí minimum bylo v prosinci 2014, kdy průměrná sazba činila 2,37 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Na maximu byl index v srpnu 2008, kdy činil 5,82 procenta.

Objemy obchodů v lednu klesly na 10,227 miliardy korun, což je proti prosinci zhruba o čtyři miliardy méně. V lednu si do bank pro hypotéku přišlo 5 926 klientů, což je proti prosinci minulého roku o 2 069 lidí méně.

Novoroční pokles není neobvyklý. Lidé většinou chtějí stihnout vyřídit hypoteční úvěr ještě v prosinci například za starých podmínek nebo ještě s trvající akcí či slevou. Většinou nikdo neví, co se od nového roku změní, proto žadatelé o hypotéku raději vše sjednají do konce roku.

Ani nízké sazby už nejsou nic neobvyklého a vypadá to, že pokles stále nekončí. „I v novém roce pokračoval trend poklesu úrokových sazeb. Současné dno však nejspíše opět nebude mít dlouhého trvání, protože některé banky v minulém roce v rychlosti snižování sazeb za konkurencí zaostaly a nyní tento rozdíl dohání,“ uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

Domácnosti v Libereckém kraji mají po Praze nejdražší bydlení

Domácnosti v Libereckém kraji mají po Praze nejvyšší náklady na bydlení. Meziročně stouply o sedm procent. Na bydlení vydávají domácnosti v Libereckém kraji pětinu svých příjmů, ty přitom klesají, sdělila novinářům ředitelka Krajské správy Českého statistického úřadu v Liberci Stanislava Riegerová. Údaje jsou z výběrového šetření ČSÚ Životní podmínky v Libereckém kraji 2013, do něhož se zapojilo 400 domácností.

Domácnosti v Libereckém kraji platily podle šetření měsíčně na bydlení v průměru 6 051 korun, v Praze byly náklady ještě o 1 297 korun vyšší. „V Praze je to hlavně o vyšším nájemném,“ vysvětlila Riegerová. V Libereckém kraji tvoří největší položku v nákladech na bydlení výdaje na elektřinu, které představovaly 27,6 procenta. Nájemné se na nákladech podílí z 23,6 procenta. „Pro třetinu domácností jsou náklady na bydlení velkou zátěží. Ve struktuře přitom nejsou měsíční náklady na hypotéky, kdyby se tam započítávaly, byly by náklady na bydlení ještě vyšší,“ dodala.

Přes 70 procent domácností v Libereckém kraji je však vybaveno osobním počítačem a téměř 68 procent domácností má i osobní auto. „V šetření se ale ukázalo, že pro více než 44 procent domácností byl problém zaplatit neočekávaný výdaj ve výši 9 400 korun. To znamená, že kdyby měli koupit třeba novou pračku, tak by na ni neměli,“ řekla Riegerová. 

1tigrusenka ( 18. února 2015 11:24 )

víte co bankéři - strčte si ty svoje lichvářský půjčky za klobouk

Zobrazit celou diskusi