Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Mír se nekoná: Boje na Ukrajině pokračují i po domluveném příměří!

Autor: ČTK - 
16. února 2015
12:30

Navzdory ujišťování ukrajinské armády a povstaleckých velitelů o dodržování příměří se na východě Ukrajiny dál bojuje. Vyplývá to z informací ukrajinských a ruských médií. U města Debalceve, strategicky důležité železniční křižovatky, jsou údajně boje silnější než před příměřím. Přestřelky pokračují u Horlivky a Doněcku, u Mariupolu dnes padlo pět ukrajinských dobrovolníků. 

Podle mluvčího donbaských povstaleckých vojsk Eduarda Basurina narušily ukrajinské jednotky za posledních 24 hodin příměří sedmadvacetkrát. Nejsilnější incidenty prý vzbouřenci zaznamenali u Doněcku, Horlivky a Dokučajevska, který leží na frontové linii jižně od Doněcku. K Artemivsku a Luhansku údajně armáda stahuje těžké dělostřelectvo a raketomety Grad. 

Ukrajinci podle Basurina dnes zahájili prudkou dělostřeleckou palbu na doněcké mezinárodní letiště, které v lednu po tvrdých několikaměsíčních bojích separatisté dobyli. Granáty na letiště prý dopadaly v době, kdy areál navštívila skupina 30 novinářů. O případných obětech se mluvčí nezmínil. 

Na východním předměstí azovského přístavu Mariupol se podle Basurina vojáci v noci pokusili prorazit povstalecké linie. Do bojů u obce Šyrokyne, prakticky srovnané se zemí při minulých bojích, se prý zapojují zejména ukrajinské dobrovolnické prapory Azov a Dněpr. Mariupolská domobrana dnes oznámila, že při bojích u Šyrokyne zahynulo pět ukrajinských dobrovolníků a 22 dalších bylo zraněno. 

Z hrubého porušování klidu zbraní dnes naopak obvinila povstalce ukrajinská armáda. Vojenský analytik Dmytro Tymčuk oznámil, že povstalci stahují jednotky k městu Horlivka, kam se prý přesouvají i obrněné útvary posílené ruskými vojáky. K nasazení jsou podle Tymčuka připraveny dvě minometné baterie, šest houfnic, 25 tanků a téměř tisícovka bojovníků. 

Kritická je podle Tymčuka situace u Debalceve, kde povstalecké oddíly obklíčily několikatisícovou ukrajinskou posádku. Separatisté bez přestávky ostřelují armádní postavení, ale i civilní objekty, a pokoušejí se město dobýt. „Palba je občas silnější, než tomu bylo před vyhlášením příměří,“ tvrdí Tymčuk. 

Do Debalceve se v neděli marně pokoušel proniknout tým evropských pozorovatelů, kterému nakonec cestu přehradily vzbouřenecké oddíly. Mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě dnes oznámila, že se o cestu do obklíčeného města v nejbližší době pokusí znovu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbb. ( 16. února 2015 15:37 )

Příměří? Putin se nechal slyšet, že současné rozdělení světa mu nevyhovuje. A to se dá změnit jen světovou válkou, po které tak baží. Hitler měl svou říši, Stalin s Brežněvem měli svou říši a Putin jenom Rusko? On to tak nenechá, však má na to celý arzenál atomových zbraní a stádo hloupých komoušů pro šíření jeho propagandy.

ninka64 ( 16. února 2015 13:42 )

"V debalcevském kotli je obklíčeno 6-8 tisíc vojáků, z nich je 2 200 mužů ze zemí NATO. Více než čtvrtina celkového stavu! Asi stovka mužů je z amerických speciálních jednotek, asi 100 britských výsadkářů, kolem stovky lidí z francouzské cizinecké legie, přibližně 100 vojáků z Polska, 30 Izraelců, 30 Chorvatů, dále tam jsou naverbovaní Litevci, Estonci, kosovští Albánci, Gruzíni, Bosňané, Turci, Švédové, Finové, Dánové (Němec ani jeden). Opravdu pestrá sestava bojovníků za svobodnou a demokratickou Ukrajinu, že.

75pedro ( 16. února 2015 13:36 )

Tohle je historie, kterou západ bagatelizuje, zrádní Poláci zapomínají a Kyjev oslavuje jako vzor. Bez ohledu na názor, čtěta všichni: http://aeronet.cz/news/aby-se-nezapomnelo-trocha-historie-volynsky-masakr-polaci-a-ukra jinci-ukrajinska-povstalecka-armada-a-banderovci-vzor-dnesnich-ukrajincu/#comment-30415Č%C3%ADst%20 všechno:%20http://czech.ruvr.ru/news/2015_02_15/DLR-ukrajinsti-vojaci-se-snazi-vyjit-z-obkliceni-v- Debalcevu-0826/

sosacek ( 16. února 2015 13:20 )

V kotli u Debalceva je obklíčena ukrajinská a žoldácká elita fašistických vrahounů. Ideální příležitost jak s nimi zatočit /vzdát se dávno mohli/. Jenom je nepouštět, nebo budou vraždit dál!

75pedro ( 16. února 2015 13:05 )

Pravý sektor odmítl příměří a soukromé oligarchovské prapory, které ovládá, poslav znovu útočit. Fašounům nejde o mír, pro ně je kšeft válka, jsou to sadisti a blázni. Navíc podporovaní tím úžasným západem. Nacisticky prapor Azov je velký spojenec NATO. To je strašný!

Zobrazit celou diskusi