Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Úspěch Armády ČR! Mezinárodní letce v Afghánistánu bude velet Čech!

Autor: ČTK - 
16. února 2015
12:01

Smíšená mezinárodní výcviková letka v Afghánistánu má poprvé českého velitele. Byl jím jmenován major Miroslav Šajban. Letce dosud veleli Američané a česká armáda označuje svěření velení této výcvikové jednotky Čechům za milník vojenské historie ČR. 

Major Šajban velení převzal na ceremoniálu na mezinárodním letišti v Kábulu v sobotu. Česká armáda to chápe jako ocenění práce českých letců po osmi letech jejich působení.

Šajban bude koordinovat činnost českých, amerických, chorvatských, afghánských a maďarských příslušníků letky. „Vážím si lidí, kteří mi dali důvěru a ustanovili mne do pozice velitele 438. letky. Vím, že naše společná práce nebude snadná, ale věřím, že ve spolupráci s chorvatskými a maďarskými kolegy budeme schopni problémy vyřešit,“ řekl. 

ČR má v Afghánistánu stopadesátičlennou jednotku, která má na starosti vnější ostrahu letecké základny Bagrám. Kromě této strážní roty v asijské zemi působí více než 100 dalších českých vojáků, kteří mají na starosti výcvik afghánských pilotů, logistické zajištění českých jednotek nebo ostrahu ambasády. V zemi je také chirurgický tým.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi