Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dánský zabiják nebyl osamělý vlk: Policie zadržela 2 lidi, kteří mu dodali zbraně

Autor: ČTK - 
16. února 2015
09:52

Dánská policie dnes obvinila dva zadržené muže z napomáhání útočníkovi, který o víkendu v dánské metropoli Kodani zabil dva civilisty a zranil pět policistů.

Omara El-Husseina, který je z teroristických akcí důvodně podezřelý, policie zlikvidovala při přestřelce v neděli nad ránem.

Předtím dvaadvacetiletý muž nejprve v sobotu odpoledne zahájil palbu na uměleckou kavárnu, kde pořádal debatu o svobodě slova švédský kreslíř Lars Vilks, kritizovaný muslimy za karikatury proroka Mohameda. Útočník při tom zabil 55letého muže a zranil tři policisty.

V noci na neděli pak střílel před synagogou v ulici Krystalgade v centru Kodaně. O život připravil židovského civilistu a zranil dva policisty.

Policie v neděli po zneškodnění El-Husseina oznámila, že šlo o pachatele obou útoků, který zřejmě jednal sám. Nicméně odpoledne zadržela při razii v jedné internetové kavárně dva muže, které dnes obvinila z napomáhání útočníkovi.

„Tito dva muži jsou obviněni z napomáhání radou a skutky pachateli v souvislosti se střelbou v kavárně Krudttonden a v ulici Krystalgade,“ citoval Reuters z prohlášení policie. Údajně mu dodali i zbraně.

dr.x.crement ( 16. února 2015 12:18 )

Proto občané sleduje : www.ivcrn.cz Je potřeba se probudit ze sladkého spánku!!!

gabcakovamatinka ( 16. února 2015 11:43 )

 Lars Vilks je na likvidačním seznamu muslimských radikálu dávno. Má policejní ochranku takřka nonstop - proto také ti zabití policisté, proč by tam jako byly že? Se divím tímhle rádoby karikaturistum co se furt perou za ,,svobodu slova,,. Na jedné straně si myslím, že dělat si p*** z boha, mohameda, ježíše, papeže....muže věřící lidi urážet a některé karikatury např. od charlieho byly nonsens, vulgární. To je jako svoboda slova? Na druhé straně jsou tu tyhle smečky co jim vše vadí...Liberální krajiny jako je francie, holandko, dánsko - máte co jste chctěli! Multkulturalismus, rádoby svobodu bez hranic, otevřeni odpadu ze iranu,iraku, syrie. Myšlenka to byla pěkná - etnika se navzájem obohatí. Prdlajs...krajiny jako Iran, Irak, Syrie, Pakistan...tam nikdy nebyl klid zbraní, furt se to tam tluče tak co to přinese do Evropy? To samý co dělají ve vlastních zemích - chaos, nepořádek, násilí....Tohle tady chceme?

sosacek ( 16. února 2015 11:30 )

To to trvalo, než lidumilové zveřejnili jméno muslimského vraha!

Zobrazit celou diskusi