Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Terorista zastřelený v Kodani: Bylo mu teprve 22 let!

Autor: ČTK, ljš - 
15. února 2015
19:50

Údajný pachatel kodaňských útoků, kterého zastřelila policie, byl 22letý Omar Abdel Hamid El-Hussein narozený v Dánsku. Policii byl známý díky násilnické minulosti. Během svého běsnění zabil dva lidi a dalších pět zranil!

Podle policie byl pravděpodobným střelcem dvaadvacetiletý muž narozený v Dánsku. Pachatel podle policistů jednal nejspíš sám. Policie ale dnes odpoledne zřejmě v souvislosti s útoky provedla razii v kodaňské internetové kavárně a zatkla dvě osoby. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na události vyzval evropské Židy k vystěhování do Izraele.

Dánská televize uvedla, že údajný pachatel byl policii znám kvůli jeho vazbám na zločinecké gangy.Dánské úřady připouštějí, že se pachatel pokoušel napodobit lednový masakr v Paříži, kde teroristé zaútočili na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo a na prodejnu židovských rituálních potravin.

Terčem prvního násilného činu se v sobotu stala umělecká kavárna, kde se konala debata o svobodě slova, kterou pořádal švédský kreslíř Lars Vilks, kritizovaný muslimy za karikatury proroka Mohameda. O život přišel pětapadesátiletý civilista, tři policisté utrpěli zranění. Vilks, jenž vyvázl nezraněn, byl dlouhodobě terčem výhrůžek kvůli kontroverzním karikaturám proroka Mohameda s tělem psa z roku 2007.

Obětí sobotní střelby je podle Dánského filmového institutu režisér dokumentárních filmů Finn Nörgaard, jenž pracoval pro dánskou televizi.

V noci na dnešek si pak jednu civilní oběť a dva zraněné policisty vyžádala střelba před synagogou v ulici Krystalgade v centru Kodaně. Útočník zasáhl mladého Žida do hlavy a dva policisty do ruky a do nohy. Podle dánské židovské komunity je mrtvým sedmatřicetiletý Dan Uzan, který byl členem ostrahy kodaňské synagogy při náboženském obřadu bar micva.

Dnes nad ránem policisté ve středu města zastřelili při pátrání po pachatelích muže, který na ně zahájil palbu. Policisté později oznámili, že zastřelený muž je pachatelem obou předchozích útoků. „Nemáme žádné důkazy, že by se do obou incidentů zapojili ještě nějací další střelci,“ řekl vyšetřovatel Jörgen Skov.

dr.x.crement ( 16. února 2015 08:05 )

sledujete přátelé ivcrn.cz Český národ islám nechce!!!!!!!!!!!!!!!!!

akko ( 16. února 2015 04:56 )

To ze Jim byl znam svym chovanim by melo stacit k okamzitemu vystehovani...Takovy parchant nema v civilizovanem svete co hledat....vyhostit do zeme puvodu hned...a ne cekat a sledovat...potom uz je pozde hledat priciny a resit dusledky...Evropa tu islamskou pakaz nechce,tak proc s tim politici neco neudelaji...

deratizator ( 16. února 2015 03:08 )

 Hmmm, na té fotce vypadá ten prasopes jako poloviční dement.

datelobecny ( 15. února 2015 23:16 )

 Jak ze země začnou utíkat židé, tak to je předzvěst toho, že to tam je s bezpečností velmi zlé. Teď útočí na židy, a pak půjdou po nás. A pak se budou řezat ty vygumovaný zvířata mezi sebou.

tochadda ( 15. února 2015 21:59 )

Že mne to jméno nepřekvapuje? Kdy už Evrropa prozře a vyžene nebo zavře navždy všechny tyhle Amídy ben Hamídy?

Zobrazit celou diskusi