Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejstatečnější miminko v Česku, půlroční Dominik: Připravuje se na transplantaci!

Autor: Tomáš Koníček - 
16. února 2015
05:27

Od kolébky bojuje o život! Malý Dominik Němec (6 měsíců) z Ostravy má už od dvou měsíců akutní lymfoblastickou leukémii. Jeho rodiče prožívají muka. Teď jim ale svitla naděje, že jim jejich malé miminko doktoři zachrání!

Doktoři připravují malé miminko na transplantaci kostní dřeně. Doteď maminka Nikol (23) ležela s chlapečkem v brněnské nemocnici, v pražském Motole čeká Dominika transplantace.

„Byli jsme tam na schůzce s panem doktorem. Trvala dvě hodiny a byla vyčerpávající, bolestivá a zdrcující,“ řekla Blesku maminka s tím, že ji doktoři připravují na nejhorší možný scénář.

„Musí to tak být. Pan docent Sedláček je tvrdý, ale příjemný člověk a baví se s lidmi bez omáček. Vážíme si toho,“ řekla Nikol.

Malý Dominik právě v Brně absolvuje další blok chemoterapie. „Je silnější. Pomalu se to připravuje na transplantaci, ke které jsme už dali souhlas,“ řekla maminka.

Nebezpečný vir

O synka má obrovský strach. „Je to šílené. Domišek je tak malinký a ještě má nějaký vir, který ho může při transplantaci zabít,“ tvrdí Nikol.

Brzo už nastoupí do Prahy, kde Dominik absolvuje vysokodávkovou terapii, která zničí kostní dřeň a leukemické buňky co nejvíc. Hned poté bude následovat transplantace. „I tak ale nebudeme mít vyhráno. Prý je padesátiprocentní šance, že se mu to vrátí,“ řekla maminka.

Nová kostní dřeň bude miminku vykapávat čtyři dny do žíly. „Doktoři čekají, že zničí zbytek leukémie a starou kostní dřeň. Domišek také bude dostávat další léky. Jeho tělíčko se bude bít s novou imunitou a nová imunita s tělíčkem. Oba se budou chtít navzájem zabít,“ vysvětluje Nikol.

Až pak pro jejího chlapečka začíná den nula. „Bude bojovat 101 dní, aby to zabralo. Snad to Domišek zvládne a nevrátí se to. Patnáct procent dětí prý umírá,“ řekla maminka.

aronak ( 16. února 2015 08:17 )

Jako statečné vidím všechny rodiče, kteří se rozhodnou mít v této době mimino a řádně se o něj starají. Dětem přeji, aby prožily svůj život bez válek, násilí, s možností sehnat práci... a také , aby se vůbec dočkaly důchodu a nebyl jim odchod do důchodu stále oddalován.

Rumprecht ( 16. února 2015 08:00 )

A v čem je ta statečnost?

baronessa ( 16. února 2015 05:30 )

 Tohle by nemělo být. Když tak krutá nemoc, tak ať postihne dospělého člověka, který se jí může lépe postavit, a ne takového bezbranného tvorečka. Malému přeju uzdravení a věřím v ně. Dnešní medicína dokáže zázraky.

Zobrazit celou diskusi