Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na východě Ukrajiny začalo příměří: Jak dlouho vydrží?

Autor: ČTK - 
14. února 2015
23:00

Na východě Ukrajiny začalo úderem půlnoci místního času oficiálně platit příměří, na němž se ve čtvrtek v Minsku dohodli separatisté a vláda v Kyjevě. Zda bude dodržováno, ukážou nejbližší hodiny. Prezident Petro Porošenko varoval, že pokud budou boje pokračovat, vyhlásí v zemi válečný stav.

V Doněcké a Luhanské oblasti dnes pokračovaly tvrdé boje o frontová města Debalceve a Mariupol. Strategická železniční křižovatka Debalceve byla v plamenech a město bylo zahaleno do hustého dýmu. Povstalci hrozili, že v bojích neustanou ani po vyhlášení klidu zbraní.

Krátce před začátkem příměří telefonicky hovořil s Porošenkem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou americký prezident Barack Obama. Vyjádřil obavy z pokračujících násilností v Debalceve a vyzval, aby dohodnuté příměří bylo dodržováno.

Porošenko o půlnoci kyjevského času vydal vládním jednotkám rozkaz, aby ukončily palbu, jak bylo dohodnuto. „Vydávám nyní ozbrojeným složkám Ukrajiny rozkaz, aby 15. února v 00:00 (kyjevského času; sobota 23:00 SEČ) zastavily palbu,“ řekl Porošenko v přímém televizním přenosu. Po jeho boku stál náčelník generálního štábu Viktor Muženko.

Dojednané příměří předpokládá vytvoření neutrální „nárazníkové zóny“ a stažení těžkých zbraní, jejichž nasazení si vyžádalo velkou část z víc než 5000 obětí konfliktu. Ten vyvolal nejhorší krizi ve vztazích mezi Ruskem a Západem od konce studené války.

marais ( 15. února 2015 11:28 )

Pokud není Porošenko sebevrah, tak příměří vydrží a přejde v mírové soužití, protože nic jiného není správné!!!!!!!!!

75pedro ( 15. února 2015 08:38 )

Víš, ono se to sem ani nevejde. Čti tady: http://orgo-net.blogspot.cz/2014/11/200-let-americkeho-terorismu-prehled.html Je jedno kdo to psal, ale je to kompletní přehled, kde není žádná lež. Je to k zamyšlení.

75pedro ( 15. února 2015 08:31 )

žalářníkem pro íránský lid. 1953 - Nucená deportace Inuitů (Grónsko), která skončila degradací tohoto národa. 1954 - Guatemala. Guatemalský prezident Jacobo Arbenz Guzman vedl zemi v letech 1951-1954 a pokusil se dostat obchod se zemědělskými produkty (hlavní vývozní artikl) pod kontrolu státu. Tím ovlivnil zájmy americké společnosti „United Fruit“, na kterou připadalo 90 % vývozu Guatemaly. Arbenz byl obviněn, že je tajný člen komunistické strany a chce vybudovat komunismus v Guatemale (což byla lež). „United Fruit“ apeloval na pomoc americké vlády. CIA najala několik stovek guatemalských vojáků, kteří vtrhli do Guatemaly ze sousedního Hondurasu. Armáda, podplacena CIA, odmítla Arbenze poslouchat, a ten uprchl do Mexika, kde zemřel o 20 let později. K moci v Guatemale se dostal velitel ozbrojených sil. Spojené státy uvítaly změnu vlády a vyzvaly novou guatemalskou vládu, aby se nemstila Arbenzovi. Poté tam Amerika rozmístí své bombardéry. Roku 1999 americký prezident Bill Clinton přiznal zapojení zpravodajských služeb USA v porušování zákona v nedávno ukončeném vnitřním ozbrojeném konfliktu v Guatemale. Šéf Bílého domu to řekl v guatemalském hlavním městě, kde byl v průběhu jeho cesty po střední Americe. Podpora zpravodajskými službami USA guatemalské armády podílející se na „brutální a trvalé represi byla chybou ze strany Spojených států, která by se neměla opakovat,“ řekl Clinton. Clinton učinil takové prohlášení v reakci na opakované výzvy guatemalských obránců lidských práv s cílem otevřít přístup do tajných archivů amerických tajných služeb, který by se definoval rolí Washingtonu a guatemalské armády ve „špinavé válce“, která byla doprovázena vnitřním ozbrojeným konfliktem v Guatemale. V nedávno zveřejněné zprávě z guatemalské „Komise Pravdy“ se uvádí, že USA opakovaně zasahovaly do vnitřních záležitostí Guatemaly během konfliktu. Takže CIA „přímo či nepřímo podporovala některé nezákonné operace“ vlády proti povstaleckým silám. Až do poloviny 80. let, „

75pedro ( 15. února 2015 08:29 )

1950 - Počátek americké vojenské pomoci Francouzům ve Vietnamu. Dodávka zbraní a vojenské poradenství, zaplacení poloviny vojenských výdajů Francie. 1951 - Americká vojenská pomoc čínským povstalcům. 1953 - 1964 - Britská Guyana. Během 11 let se USA a Velká Británie třikrát snažily zabránit příchodu k moci demokraticky zvoleného vůdce Dzhegena, který prováděl neutrální a nezávislou politiku. Ta by podle Spojených států mohla vést k budování společnosti alternativní ke kapitalismu. Pomocí různých nástrojů od stávek až po terorismus, Spojené státy zařídily jeho odchod z politické scény v roce 1964, výsledkem bylo, že Guyana, jedna z nejlepších zemí v regionu se začátkem roku 1980 stala jednou z nejchudších. 1953 - Írán. Populární politik Mosaddek se rozhodl znárodnit ropný průmysl Íránu (1951), který kontrolovala anglo-iránská naftařská společnost. Tak ekonomické zájmy Velké Británie byly porušeny. Pokusy Spojeného Království „ovlivnit“ Mosaddeka s pomocí hlavy státu Šáha selhaly. Mosaddek provedl referendum, v němž získal 99,9 % hlasů a dostal mimořádnou pravomoc, převzal velení ozbrojených sil, a nakonec sesadil Šáha a poslal ho do vyhnanství. Británii a Spojené státy vyděsilo, že Mosaddek se neopíral pouze na nacionalisty a kleriky, ale i na komunistickou stranu Íránu. Ve Washingtonu a v Londýně se rozhodli, že Mosaddek připravuje „sovětizaci“ Íránu, takže CIA a britská zpravodajská služba MI5 provedla operaci na svržení Mosaddeka. V Íránu začaly nepokoje, kde se střetli monarchisté podporovaní USA a Británií a příznivci Mosaddeka, proběhl státní převrat organizovaný armádou. Šáh se vrátil do Teheránu a na oficiální schůzce s hlavou CIA na Blízkém východě řekl : „Získal jsem tento trůn díky Alláhovi, národu, armádě a tobě.“ Mosaddek byl zatčen, souzen íránským soudem a odsouzen k dlouhému trestu odnětí svobody a zbytek svého života strávil v domácím vězení. Šáh zrušil rozhodnutí o znárodnění ropného průmyslu Íránu. Šáh Pahlavi se na čtvrt století stal žal

75pedro ( 15. února 2015 08:27 )

ale je to náš hajzl.“ Diktátor byl zabit v roce 1956, ale jeho dynastie zůstala u moci. 1948 - Kostarika. Amerika podporuje vojenský převrat vedený José Figueresem Ferrerem. 1949 - 1953 - Albánie. Spojené státy a Velká Británie uskutečnily několik neúspěšných pokusů o svržení „komunistického režimu“ a nahrazení ho prozápadní vládou z řad fašistických kolaborantů a monarchistů. 1950 - Povstání v Portoriku potlačeno americkými vojsky. V té době tam pokračoval boj za nezávislost. 1950 - 1953 - Ozbrojený zásah v Koreji přibližně milionu amerických vojáků. Smrt stovek tisíc Korejců. V roce 2000 vyšlo najevo hromadné vraždění desítek tisíc politických vězňů armádou a policií Soulského režimu, kterého se dopustil během korejské války. Toto bylo děláno na příkaz Ameriky, která se obávala, že vězňové, kteří byli zadrženi za své politické přesvědčení můžou být zachráněni armádou KLDR. Američané aktivně používali chemické a biologické zbraně vyrobené pro ně nacistickými zločinci a testovanými na vězních.

Zobrazit celou diskusi