Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poslední americká rukojmí ISIS byla partnerka teroristy: Bylo to z donucení?

Americká humanitární pracovnice zemřela při spojeneckém náletu. Teroristé ji drželi jako rukojmí.
Americká humanitární pracovnice zemřela při spojeneckém náletu. Teroristé ji drželi jako rukojmí.  (Autor: Twitter)
Autor: ČTK - 
13. února 2015
14:46

Americká humanitární pracovnice Kayla Muellerová unesená radikály v Sýrii byla možná v době svého zajetí nabídnuta jako partnerka některému z bojovníků Islámského státu. Naznačily to zdroje z americké tajné služby, avšak mluvčí Národní bezpečnostní rady řekla, že zveřejňování takových informací je porušení pravidel týkajících se amerických rukojmích.

Muellerová byla poslední z amerických rukojmích držených IS, která zahynula. Podle IS při náletu jordánských letadel na sever Sýrie, což Jordánsko popřelo. 

USA mladou ženu původně ani neidentifikovaly, nakonec se na veřejnost dostalo její jméno a některé detaily jejího případu. CNN nyní tvrdí, že podle zástupců tajných služeb, kteří hovořili jenom pod podmínkou zachování anonymity, mohla být Muellerová poskytnuta jako partnerka některému členovi IS. Zdroj ale nebyl schopen říci, zda to bylo za peníze a zda k tomu byla žena nucena násilím. 

„Zprávy publikované některými médii o pobytu Kayly v zajetí IS jsou spekulativní a neověřené. Vláda stále analyzuje informace o jejím zadržení, ale nepodílí se na teoriích o tom, za jakých podmínek byla držena v zajetí,“ řekla mluvčí bezpečnostní rady Bernadette Meehanová.

IS smrt Američanky ohlásil před týdnem, prezident Barack Obama ji pak potvrdil v úterý, kdy její rodiče získali potvrzení, že je jejich dcera mrtvá. Součástí tohoto potvrzení byly podle CNN fotografie, na nichž je Muellerová zabalena v rubáši. Podle listu The New York Times měla poškrábanou tvář, ale nebylo možné určit, zda to bylo zranění, jež utrpěla při údajném bombardování. 


Zobrazit celou diskusi