Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Český úspěch: Námořní expedice překonala světový rekord, na plachetnici doplula k Antarktidě

Autor: ČTK - 
13. února 2015
11:46

Česko-polská expedice vytvořila nový námořní rekord a na plachetnici Selma doplula ve čtvrtek večer po téměř měsíci plavby až do Velrybí zátoky v Rossově moři u Antarktidy. Jde o vůbec první jachtu, která doplula až tak daleko na jih. Dostala se na 78. stupeň a 43. minutu zeměpisné šířky na jižní polokouli.

ČTK to dnes řekl Jaroslav Žák z Českého antarktického nadačního fondu, který podporuje vědecký výzkum v oblasti jižního pólu.

„Jde o nový světový rekord ve sportovním jachtingu. Potvrdil nám ho telefonicky český člen expedice Dušan Jamný,“ uvedl Žák s tím, že jachta dosáhla svého cíle ve čtvrtek ve 20:29 UTC (koordinovaného světového času), tedy ve 21:29 SEČ.

Expedice vyplula do Velrybí zátoky 15. ledna z přístavu v tasmánském hlavním městě Hobart. Na cestě k cíli zdolala přes 4000 kilometrů. Rossovo moře tvoří nejjižnější část Tichého oceánu. Od volného moře jej odděluje ledová bariéra. Expedice ji musela poměrně náročně obeplout a najít v ní skulinu.

Velrybí zátoka je místo, z něhož kdysi vyráželi na průzkum Antarktidy slavné expedice. Kry v Rossově moři jsou důvodem, proč se v něm plaví ledoborce. Jachty jako Selma mezi nimi jen těžko hledají cestu. Dosud nejjižněji doplula jachta na jižní polokouli k zeměpisné šířce 77 stupňů a 51 minut.

Člen expedice Jamný je členem vedení nedávno vzniklého Českého antarktického nadačního fondu, který podporuje výzkum a poznání Antarktidy. Brněnská Masarykova univerzita v ní již deset let provozuje Mendelovu vědeckou polární stanici.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

slecnadashwoodova ( 27. ledna 2016 00:01 )

tak nejak ale k smichu to neni

Zobrazit celou diskusi