Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Džihádisté: Váš syn je špion! 19letý mladík z Izraele je další rukojmí

Autor: ČTK - 
13. února 2015
09:35

Radikálové z organizace Islámský stát (IS) údajně zadržují jako rukojmího 19letého izraelského Araba. Muhammad Musalám se podle islamistů vydával za jejich spolubojovníka, ve skutečnosti prý ale prováděl špionáž pro izraelskou tajnou službu Mossad. Izrael i mladíkova rodina to popírají!

Džihádisté tvrdí, že se jim mladý muž původem z východního Jeruzaléma ke špionáži pro Izrael přiznal. Tajnou službu Mossad prý informoval o úkrytech zbraní, základnách i palestinských bojovnících v řadách IS.

Prozradil se však údajně v průběhu telefonického hovoru se svým otcem. „Vzkazuji všem, kdo by chtěli sledovat Islámský stát jako špióni: Nemyslete si, že jste tak mazaní a že můžete Islámský stát oklamat,“ uvedl údajně Musalám v rozhovoru uveřejněném v anglické mutaci časopisu vydávaném IS.

Informaci o spolupráci muže s tajnou službou popřely izraelské úřady i rodina. Podle Musalámova otce Saída zmizel jeho syn v Turecku, kam odcestoval jako turista. Později prý domů telefonoval s tím, že byl unesen do Sýrie, a otce požádal o výkupné ve výši 200 až 300 dolarů (4800 až 7300 korun). Později mu prý ale zavolal cizí muž, který mu sdělil, že jeho syn únoscům uprchl a následně ho zajali bojovníci Islámského státu.

Podle izraelských úřadů ale Musalám do Turecka na konci října loňského roku odcestoval už s úmyslem připojit se k radikálům, kteří ovládají rozsáhlé oblasti na severu Sýrie a Iráku. Izrael v poslední době zvýšil bezpečnostní opatření z obavy, že by členové místní arabské menšiny mohli odcházet do bojů v Sýrii a Iráku a po návratu do vlasti páchat teroristické činy.

pozorovatel2013 ( 15. února 2015 17:07 )

na tyhle černý vopičáky zachumlaný do šátků, by platil Hitler, ten by je poslal hned do plynu, ale my? My jim vytvoříme podmínky pro to, aby nás po čase podřízli, hlavně přijďte do Evropy. My vám připravíme i podmínky pro život.

nojasne ( 13. února 2015 10:51 )

No jo, tak to neměl dělat na svou pěst. Kdyby byl opravdovým izraelským špionem, tak by na něj nepřišli.

petrkramnypresident ( 13. února 2015 10:11 )

S takhle blbým jménem se nedivím, že ho zajali

nojasne ( 13. února 2015 10:00 )

Vždyť to má kluk jedno, jestli ho popraví IS jako špióna, nebo Izrael jako bojovníka IS. Chtěl k šátkovanejm fanatikům, tak je u nich, vše je v naprostém pořádku.

Zobrazit celou diskusi