Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin zlomil tužku, zlomí i příměří? Poslal k nám 50 ruských tanků a raketomety, tvrdí Kyjev

Autor: ČTK, simao - 
12. února 2015
14:23

V napjaté atmosféře jednali dlouhé hodiny. Ruský prezident Vladimir Putin nervózně (či vzteky?) zlomil během schůzky s ukrajinskou hlavou státu Porošenkem tužku. Podařilo se však dohodnout příměří, má platit od neděle... Jenže jde o příměří značně křehké. Které se může v mžiku zlomit jako Putinova tužka! Kyjev totiž tvrdí, že na Ukrajinu dál přijíždí těžká ruská vojenská technika!

Zástupci znepřátelených stran Vladimir Putin a Petro Porošenko se sešli od loňského června počtvrté. A opět šlo o pořádně chladné přivítání. Porošenko dál viní Rusko, že podporuje separatisty na východě Ukrajiny.

Tentokrát to však nakonec vypadalo, že se státníci konečně dokázali dohodnout. V Minsku za účasti nejvyšších představitelů Francie a Německa (tedy spolu s prezidentem Hollandem a kancléřkou Merkelovou) domluvili Porošenko s Putinem mj. příměří na východě Ukrajiny. Má platit od půlnoci ze soboty na neděli 15. února.

Jednání to zdaleka nebylo zdaleka snadné. Trvalo 16 hodin. A bylo podle všeho vyhrocené. Putin při vyjednávacím maratonu dokonce zlomil tužku, zjistilo BBC. A záběr na rozlomenou zelenou tužku brzy začal plnit sociální sítě, ačkoli web Russia Today tvrdil, že prezident s tužkou nic neudělal.  

V klidu však nebyl ani Porošenko. Podle BBC opustil v rozčilení na chvíli jednací sál, aby se však do něj zanedlouho opět vrátil. Dohadování nebralo konce, šlo o hru nervů... I kancléřka Angela Merkelová přiznala, že si nedělá "žádné iluze" a výsledek jednání považuje především za "záblesk naděje". "Dohodli jsme se o hlavních otázkách," sdělil stručně k minskému jednání Vladimir Putin.

Radost naopak mohl mít běloruský diktátor Lukašenko. Právě metropole "jeho" země byla vybrána za neutrální půdu. Lukašenko však platí za Putinova spojence a během jednání to bylo patrné. Běloruský a ruský prezident mezi sebou prohodili nejeden úsměv.

Dohoda z Minsku by se přitom podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka mohla stát zlomem v konfliktu. Je ale třeba být obezřetný a budoucnost protiruských sankcí posoudit až podle skutečného plnění dohody. "Všichni vědí, že to bude teď záležet na tom, jak se skutečně změní chování Ruska," uvedl Zaorálek.

Další ruské tanky, tvrdí Kyjev!

V době, kdy se v Minsku konala jednání o příměří na Ukrajině, však z Ruska do Luhanské oblasti vjela padesátka ruských tanků, 40 raketometů Grad, Uragan a Smerč a stejný počet obrněných vozidel. Prohlásil to dnes mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko.

Dohodnuté příměří má vstoupit v platnost v neděli. Obě strany dál hlásí oběti na životech. "Nepřítel nepřestává posilovat své jednotky v nejnebezpečnějších úsecích, zejména na severovýchodě Luhanské oblasti a u (strategického města) Debalceve," řekl mluvčí s tím, že se tak děje navzdory ruskému ujišťování, že na Ukrajině nejsou ani ruské zbraně, ani ruští vojáci.

V hlavní povstalecké baště Doněcku mezitím podle místních úřadů při ostřelování zahynulo sedm civilistů a 14 utrpělo zranění. Mezi oběťmi je například chodec, kterého ve středu večer zabil dělostřelecký granát při zásahu místní nemocnice. Palba z děl a raketometů podle zpravodaje agentury AFP neutichala po celou noc.

Směrem k dalšímu počínání Ruska tak stále převládají obavy. Umocnilo je i to, že ruská raketová vojska dnes zahájila rozsáhlé vojenské cvičení ve 12 regionech, od Tverské oblasti na západě Ruska až po Irkutskou oblast na Sibiři. Manévrů se podle ministerstva obrany účastní více než 30 pluků a podle agentury Interfax jde o nejrozsáhlejší cvičení ruských strategických raketových vojsk za poslední roky.


 

sars ( 12. února 2015 19:42 )

 USA má poslední šanci, jak si to začnou rozdávat s rusem přímo bude zle.

sars ( 12. února 2015 19:28 )

 Putin má udajně podporu osmdesáti pěti procent obyvatelstva, je čas se pomstít, snad to nebude tak ostrý.

tgbb ( 12. února 2015 19:17 )

přes milion obětí okupace Iráku, přes 200 000 obětí okupace Sýrie , statisíce obětí okupace Afganistánu, desetitisíce obětí okupace Libye , to vše dílo masových vrahů NATO očekávám ,že proti hitlerovskému NATO bude brzo veden Norimberský proces za miliony obětí jejich okupací přece není možné aby miliony obětí masových vrahů NATO zůstaly bez trestů a odškodnění , to je protidemokratické a nelidské jako režimy které to spáchaly

lipno ( 12. února 2015 18:46 )

A ty neumíš češtinu !

lipno ( 12. února 2015 18:43 )

Zalez DEMENTE !!!

Zobrazit celou diskusi