Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velká čtyřka v Minsku: O Ukrajině jedná Merkel, Hollande, Putin a Porošenko

Autor: ljš - 
11. února 2015
17:49

Do Minsku už přiletěli všichni čtyři účastníci dnešního summitu věnovaného konfliktu na východě Ukrajiny. Dospět k dohodě o urovnání ukrajinské krize se budou snažit německá kancléřka Angela Merkel a prezidenti Ukrajiny Petro Porošenko, Ruska Vladimir Putin a Francie François Hollande.

Podle ruské televize do Paláce nezávislosti v centru běloruské metropole vpodvečer dorazil nejprve Porošenko, po něm společně v jednom voze z letiště Merkelová a Hollande a jako poslední Putin. Západoevropští státníci údajně ještě před vlastním summitem chtěli hovořit s ukrajinským prezidentem.

Souběžně v Minsku dnes zasedá takzvaná kontaktní skupina pro urovnání ukrajinské krize, jejímiž členy jsou ukrajinský exprezident Leonid Kučma, proruský ukrajinský politik Viktor Medvedčuk, ruský velvyslanec v Kyjevě Michail Zurabov, zmocněnci separatistů Denis Pušilin a Vladislav Dějněgo a jako prostředník švýcarská diplomatka Heidi Tagliaviniová.

Reportér ruské televize informoval o spekulacích, podle nichž je připraven návrh zastavit na východní Ukrajině od pátku palbu; v sobotu by pak mělo začít stahování těžké vojenské techniky z obou stran linie oddělující ukrajinské vládní jednotky a povstalecké oddíly. Oficiální zdroje ale nic podobného nepotvrdily.

Porošenko po příletu do Minsku varoval, že konflikt s proruskými separatisty se "vymkne kontrole", pokud se nepodaří dosáhnout příměří a "vydat se cestou uvolnění situace".

Schůzka v běloruské metropoli má být vyvrcholením týdne intenzivního diplomatického úsilí dospět k mírové dohodě. Naději oživil minulý týden nový mírový plán Merkelové a Hollandea, který víceméně přivítali Kyjev, Moskva i proruští povstalci.

Organizace minského summitu je zatím nejasná: organizátoři prý mají připraveny prostory pro jednání v úzkém kruhu, tedy jen čtyř státníků, ale také velký sál pro rozšířené rozhovory za účasti poradců a dalšího doprovodu kancléřky a tří prezidentů.

Nejrůznější zdroje se před schůzkou shodovaly, že přetrvává řada sporných bodů. Patří k nim údajně zejména požadavek ukrajinské vlády nastolit kontrolu nad hranicí s Ruskem v úseku ovládaném separatisty. Kyjev je přesvědčen, že tudy dostávají rebelové vojenskou podporu, a to nejen zbraně, ale i vojáky, byť to Moskva stále popírá.

Žádné podrobnosti německo-francouzské iniciativy, o které Merkelová a Hollande jednali v minulých dnech v Kyjevě i v Moskvě, oficiálně oznámeny nebyly. Předpokládá se však, že se týká i bezodkladného příměří, dalších výměn zajatců a stažení těžkých zbraní z demilitarizovaného pásma. Dalšími problematickými body jsou stažení ruských jednotek, míra autonomie povstaleckých oblastí a stanovení demarkační linie, protože rebelové si chtějí ponechat územní zisky, jichž dosáhli v poslední době, což se nelíbí Kyjevu.

tgbb. ( 12. února 2015 07:44 )

Napodobují jednání v Mnichově. Chtějí uchlácholit Putina, jenže ten chce po vzoru Hitlera rozpoutat válku. Hitler chtěl být pánem světa a nelíbilo se mu rozdělení světa po 1.svět.válce versailským mírem, Putin se nechal slyšet, že se mu nelíbí současné rozdělení světa. Dějiny se opakují.

tgbg ( 12. února 2015 07:12 )

Toho krpatého ruského autistu měli ihned zavřít do klece. Šílený Hitler z Ruska se stejně na ničem nechce dohodnout. On chce jenom válčit a vraždit, protože mu to jako autistovi dělá potěšení.

japos22 ( 11. února 2015 21:09 )

Máš to popletený

jikar ( 11. února 2015 18:31 )

Případná dohoda s ruským agresorem bude mít stejnou hodnotu jako ta, co kdysi přivezl Chamberlain z Mnichova. Válka na Ukrajině bude pokračovat dál, dokud se Západ nezbaví své naivity a nepochopí, že současný ruský režim je jen obyčejná banda kriminálníků a zločinců.

Zobrazit celou diskusi