Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obama chce na teroristy nasadit armádu: Válku plánuje na tři roky!

Americký prezident Barack Obama
Americký prezident Barack Obama  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: ČTK - 
11. února 2015
16:57

Americký prezident Barack Obama dnes požádal Kongres, aby schválil použití vojenské síly v boji proti radikálům z hnutí Islámský stát (IS). Podle prezidentova návrhu by operace měla trvat nanejvýš tři roky a Američané by se neměli zapojovat do „trvalých útočných pozemních bojů“. Očekává se, že návrh vyvolá mezi zákonodárci ostrou debatu.

V dopise, kterým svůj návrh doprovodil, Obama vysvětlil, že mu jde zejména o potvrzení stávajícího rozsahu zapojení Spojených států do koalice proti radikálům. Spekulace, že by šéf Bílého domu mohl požádat o povolení k případnému použití pozemních jednotek, se tak zatím nenaplnily. 

Nejde o „schválení dlouhodobé, rozsáhlé pozemní operace, jako byly ty, jež naše země podnikla v Iráku a Afghánistánu,“ ujistil Obama v dopise. Nový mandát by ale dovoloval omezené zapojení jednotek do záchranných misí a speciálních pozemních operací. 

Obama se k žádosti Kongresu vyjádří osobně v prohlášení dnes odpoledne místního času (pozdě večer SEČ). 

Spojené státy vedou mezinárodní koalici proti IS, v níž aktivně působí letectva několika arabských zemí a také Británie a Francie od loňského srpna. Armádní velitelé upozornili, že v daném rozsahu a s použitou technikou jde, pokud jde o porážku IS, o běh na dlouhou trať, který se dá měřit spíše v letech než v měsících. 

Americký Kongres nehlasoval pro schválení použití vojenské síly od roku 2002, kdy zákonodárci dali zelenou zapojení do války v Iráku. Nyní se čeká velmi bouřlivá debata, protože téma ostře rozděluje obě hlavní politické síly. Zatímco republikáni prosazují větší vojenské zapojení USA do boje proti radikálům, demokraté se obávají další války na Blízkém východě.

gabreta ( 15. února 2015 03:27 )

Obama může nasadit tak starej! Dostane na ***, jako v Avganistánu nebo Vietnamu!!

panbaron ( 11. února 2015 18:39 )

opicak by rad valcil. zpatky do afriky s nim

rescarot ( 11. února 2015 18:06 )

Co tam ten makak chce ty tři roky dělat? Kdyby ta slavná "obranná aliance" NATO chtěla, tak ten poblázněný IS vyřeší za necelé dva měsíce. Jenže jim jde zřejmě o úplně jiné cíle než je problém zvaný IS.

maso1982 ( 11. února 2015 17:43 )

 vystřílet ty islámský kretény..

lewakbob ( 11. února 2015 17:43 )

USAta bitch weapon concernu a teplouse Rotchilda .... tak panove ... do prace ....

Zobrazit celou diskusi