Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Školu celebrit UJAK navrhneme zrušit celou! Říká šéfka Akreditační komise Dvořáková

Diplom z UJAK mají třeba Ivana Gottová a Zora Hejdová
Diplom z UJAK mají třeba Ivana Gottová a Zora Hejdová  (Autor: Archiv Blesku, Facebook)
Autor: šim - 
11. února 2015
15:51

Přestože ministr školství Marcel Chládek po schůzce s děkany pedagogických fakult tvrdil, že studenti „vysoké školy celebrit“ UJAKu budou moci dostudovat jinde a že je tomuto postupu nakloněná i šéfka Akreditační komise Vladimíra Dvořáková, ona to odmítá. „Pokud my nedáme souhlas k udělení akreditace, tak studenti nemohou ani dostudovávat,“ řekla Hospodářským novinám.

Dvořáková v rozhovoru pro HN nezastírá překvapení, s nímž sledovala ve večerních zprávách výsledky jednání mezi Chládkem, děkany a šéfem inkriminovaného UJAKu, kterému Akreditační komise odebrala akreditaci pro obor Speciální pedagogika v magisterském studiu. „Já jim ale neslíbila, že jim dáme akreditaci na dostudování. Sdělila jsem jim, jaké máme požadavky, abychom akreditaci udělili,“ nechala se slyšet Dvořáková.

Mezi těmito podmínkami je povinnost obeznámit komisi s tím, kdo vede diplomové práce a kolik jich kdo vede. Rozhodně nesmí převažovat vedoucí-externisté. „Na UJAK je opravdu ten problém, že více než polovinu prací vedou lidé, kteří jsou externisté. Mezi nimi můžeme možná najít dva tři významné odborníky z praxe, ale jinak si myslíme, že to jsou více méně obyčejní lidi, kteří se v tomto oboru nepohybují,“ řekla Hospodářským novinám Dvořáková.

Dalším požadavkem je, aby UJAK tyto závěrečné práce zveřejňoval na svých internetových stránkách, což na Univerzitě Jana Ámose Komenského také nebylo zvykem. Dále musí studenti řádně absolvovat a doložit praxe, komise také požaduje odstranit nedostatek v organizaci seminářů – na jednom mohlo být přihlášeno až 120 lidí.

Pokud škola všechny tyhle podmínky splní, mohla by být akreditace na dostudování udělena. Podle Dvořákové by bylo ideální, aby komise prověřila každého studenta zvlášť. Dvořáková řekla, že je v zájmu a v odpovědnosti školy samotné, aby závady sama odstranila a dala šanci studentům studovat. A Akreditační komise zase ručí za to, že když studenti vystudují obor speciální pedagogika, tak skutečně budou mít odpovídající vzdělání.

S UJAKem je Akreditační komise nespokojená dlouhodobě, protože prý „neplní to, co dělá vysokou školu vysokou školou“, například nabírání velkého počtu studentů nebo absence oponentů při obhajobách prací. Proto se chystá vypracovat podnět pro ministerstvo školství, aby UJAK zrušilo úplně. „Vždyť jakékoliv naše upozornění, které univerzitě směřujeme, je pořád hra psa s kočkou. Oni nám řeknou, že přijali tři pracovníky. My teda zrušíme omezení. Ale oni už nedodají, že další čtyři propustili,“ řekla Dvořáková s tím, že Akreditační komise chce ministerstvu dát minimálně signál, že je s UJAKem něco špatně.

marpula ( 29. září 2015 10:24 )

No to je tedy škoda,že nezavřou celou tu "vysokou".Jaké celebrity z toho vylezly,hrozné.Jen jejich styky jim dopomohly k jakémusi titulu.Jsou krásné,ale takových máme hezkých slečen a možná,určitě, ještě hezčí.Jejich známosti o generaci starší jim k tomu všemu dopomohly a hlavně jejich finance se o to postaraly.U mě je celebrita lékař,který umí a zná,a ne takové....To jsme viděli,kam nás vedla rádoby paní Nečasová,ze své pozice nějaké svačinářky,k vedení státu,proto to také tak vypadá.Vědomosti na nule.To věřím,že víc toho umí pořádně vystudovaný středoškolák než oni.Z televizní obrazovky,opakují stále jen dokola to,co mají naučené,ale jsou sebevědomé a to dnes stačí,bohužel.Život si hlídá rovnováhu a co ony celebrity zasejí ,se jim vrátí zpátky,ale ne hned.

sores ( 19. února 2015 17:24 )

V Česku už krade kdekdo, nemá cenu být slušný a čestný! Je to jen další rychlozbohatlík-zloděj.

sores ( 19. února 2015 17:22 )

další z mnoha rychlozbohatlíků v Česku. Rozhodně ne slušnou a čestnou cestou.V Česku už fakt nemá cenu být slušný a nekrást, dělá to už téměř každý.

jir.ass ( 13. února 2015 12:40 )

Ale tady nejde o veškeré soukromé školy. Tady jde jen o tuto jednu a jedinou. Zaregistroval jsi o čem je tento článek? Není o tom jak je to úžasná škola. Je o tom, že je to odpad a proto jí chtějí zrušit. Ty odpadovej papíre.

rad3k69 ( 12. února 2015 09:09 )

A co, že je v Plzni tak špatně? Si tam podej přihlášku a můžeš si to vyzkoušet na vlastní kůži.

Zobrazit celou diskusi