Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ukrajina: Mladí Chorvaté se nechávají verbovat, aby mohli zabíjet ruské Srby!

Autor: shp, ČTK - 
11. února 2015
12:39

Na válku v bývalé Jugoslávii stále nemohou zapomenout. Srbové a Chorvati si své spory i nadále vyříkávají se zbraněmi v rukách. Bojištěm však nejsou hranice obou zemí, ale vlastními spory zmítaná Ukrajina. Na tu jezdí bojovat se svým dlouholetým rivalem žoldáci z obou zemí.

Švédský odstřelovač Mikael Skillt už celý rok působí na Ukrajině, jen tuto zimu se na měsíc vrátil domů do Švédska, aby viděl rodinu a pozdravil se s přáteli. „Nikdy nevíš, jestli se nevidíte naposledy,“ říká v jednom kyjevském hotelu. Mikael nyní působí jako instruktor a trénuje nové dobrovolníky pro prapor Azov. Je mezi nimi i řada Chorvatů, píše záhřebský deník Jutarnji list.

Jednotku, která je spojována s krajně pravicovým Pravým sektorem, provází zejména ze strany proruských bojovníků špatná pověst, prý jsou to nacionalisté a někdy dokonce neonacisté. Dobrovolníci z praporu ale podobná obvinění odmítají, radikálové údajně mezi nimi nemají místo. A k zajatcům se prý chovají vždy čestně a podle válečných pravidel.

„Když skončíme s naší prací, jen zřídkakdy někdo přežije. Ale zajatcům se nikdy nic nestalo. Právě před pár dny jsme chytili jednoho ruského špeha,“ říká Mikael, který strávil sedm let jako odstřelovač ve švédské armádě. On ani jeho lidé vůbec nepochybují o tom, kdo stojí na druhé straně v první linii – ruští vojáci vyslaní bojovat za separatisty.

K Mikaelově jednotce stále přicházejí noví zájemci, kteří nejprve procházejí čtyřtýdenním výcvikem. Mezi cizinci, kteří chtějí sloužit v praporu Azov, je prý nejvíce Chorvatů – a přichází jich stále víc. Právě teď jich je ve výcviku sedm, nejmladší je čerstvě plnoletý, nejstarší bojoval již za občanské války v bývalé Jugoslávii, ze které si odnesl velkou jizvu.

Celkem je prý mezi dobrovolníky víc než 25 Chorvatů. Většinou se dřív neznali, pocházejí z různých částí této balkánské země, jedno je ale spojuje. „Chceme být tam, kde na ruské straně působí Srbové, chceme s nimi bojovat,“ říkají chorvatští dobrovolníci Mikaelovi, který opustil dobře placenou práci ve Stockholmu a vypravil se hned na začátku střetů na Ukrajinu. Ta se prý stala jeho novou vlastí a věří v její vítězství.

Prapor Azov je dnes uznávanou jednotkou, ve které od začátku bojů působili i cizinci. Donedávna byli nejpočetněji zastoupeni Skandinávci, ale nyní už je nejvíc Chorvatů. „Hochům z Chorvatska tahle válka dost připomíná to, co se dělo začátkem 90. let u nich doma,“ říká instruktor mužů, kteří raději skrývají svou totožnost a často i důvody, proč na Ukrajinu dorazili.

Výjimkou je Záhřeban Andro, který byl na začátku září zraněn během bojů u vsi Šyrokyne a velkou část podzimu pak strávil v nemocnici v Dněpropetrovsku. Na Ukrajinu prý nejprve odjel pomáhat se zásobováním ukrajinské armády. Když ale viděl proudy uprchlíků a slyšel tragické příběhy lidí z Doněcku a Luhansku, rozhodl se vzít do ruky pušku.

Tím, kdo se v pluku Azov stará o přísun dobrovolníků, je Gaston Besson. Před 20 lety tento Francouz sám bojoval v Chorvatsku a později v Bosně a poslední měsíce strávil často na cestách mezi Ukrajinou a Chorvatskem. Dobrovolníkům ale příjezd jen zprostředkuje, cestu si musí zaplatit sami. Až když dorazí do jihoukrajinského Mariupolu, kde má prapor Azov základnu, dostanou jídlo a střechu nad hlavou.

japos22 ( 11. února 2015 21:14 )

Už se zcela otevřeně v tisku hovoří o praporu Azov, a kdo všechno tam bojuje -

tgbg ( 11. února 2015 17:13 )

Každý člověk, který bojuje proti ruským šíleným vrahům je dobrý. Je třeba rusákům ukázat, že se jich svět nebojí. Ruští fanatičtí vrazi musí být vyhnáni odevšad, kde se neprávem roztahují a vraždí civilisty. Důkazem strašlivých zvěrstev na ukrajinském území, které páchají tito ruští vrazi jsou dnešní snímky z ukrajinský měst, kde se ruští fašisti neštítí použít proti civilistům raketové zbraně. Česká komunistická pátá kolona, která tyto odporné vrahy podporuje ať si táhne za nimi.STOP ruskému nacismu a vraždění!!!

cid2000 ( 11. února 2015 16:24 )

Tyhle nacistické banderovské vrahy podporuje naše fašounská Pražská kavárna v čele s náckovským fanatickým knížetem Trautunmberkem a poskokem bakalovcem Kalousem ze sTOP09!!Hnád je na frontu tyhle zmetky a zrádce co chtějí spolu s ex-komunistou a dalším fanatikem Štětinou válku za každou cenu s Ruskem!!Vyhnat je z té jejich náckovské pražské kavárny na ulici do Donbasu, Doněcka a jinam!!! Je potřeba těmto zmetkům ukázat ty mrtvé děti a ženský s důchodcema ležících po ulicích a sklepech rozbombardovaných paneláků co odstřelují tyhle dobrovolné banderovské prapory vrahounů ze stran Pravého sektoru a Svobody a fašounské dobrodruhy z celého světa!!!STOP Ukrajinskému nacismu a vraždění!!!

petrusaa ( 11. února 2015 13:50 )

Celý vtip, kolující po Facebooku: Obama: Vladimíre, to jsi ty? Automatický hlas: Dobrý den, Dovolali jste se do úřadu prezidentské kanceláře Ruské Federace. Pokud nám chcete oznámit, že naše nedávné aktivity porušují mezinárodní právo stiskněte jedničku. Chcete -li zdůraznit potenciální sankce z Vaší strany stiskněte dvojku. Pokud voláte ohledně pohledávek z dob SSSR, obraťte se prosím osobně na detašované pracoviště ministerstva financí v Novosibirsku. Pokud jste členy nové ukrajinské pučistické vlády, rádi bychom Vás upozornili na naší speciální nabídku. Objednáte -li si ještě dnes knihu “Vliv manuální práce na polidštění opice”, dostanete od nás zdarma i publikaci “Krásy sibiřské přírody ve fotografii”. Obě knihy si pak můžete vyzvednout v Moskvě, Dzeržinského ulici č. 11.Zaujala -li Vás tato nabídka, stiskněte trojku. Máte-li navíc několik milionů dolarů a chcete je vyhodit za cestu do vesmíru stiskněte čtyřku. Jste-li stárnoucí filmová hvězda s uraženou ješitností a hledáte cestu jak ušetřit na daních nebo máte zájem o tříposchoďovou vilu zdarma, stiskněte pětku. Pro spojení s operátorem stiskněte rudou hvězdičku. Pípnutí Ženský hlas: ústředna prezidentské kanceláře, jak Vám mohu pomoci? Obama: Můžete mi dát Vladimíra? Ženský hlas: Kterého? Obama: Putina! Ženský hlas: Promiňte, kdo volá? Obama: Představitel nejdemokratičtějšího státu na světě! Ženský hlas: Aber Ja! Guten Tag Herr Präsident, was ist neu in Bern?

yarda ( 11. února 2015 13:48 )

Páni se perou. Sedláci, nastavte hřbety.

Zobrazit celou diskusi