Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velké jednání o Ukrajině: Obama mluvil s Porošenkem i Putinem

Autor: ČTK - 
10. února 2015
22:42

Americký prezident Barack Obama se snaží vyřešit situaci na východě Ukrajiny a dosáhnout klidu zbraní. V jednom kuse proto někam telefonuje, nejprve mluvil s Vladimirem Putinem, poté zase s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

S Porošenkem šéf Bílého domu diskutoval o iniciativě evropských státníků dojednat příměří a o možnosti mírové dohody s Ruskem, uvedl Bílý dům. Putinovi americký prezident řekl, že Rusko zaplatí ještě vyšší cenu, bude-li dál vést agresivní akce na Ukrajině a podporovat rebely penězi, bojovníky a zbraněmi.

"Prezident Obama poukázal na rostoucí počet obětí bojů (na Ukrajině) a doporučil, aby prezident Putin využil nynější příležitost, která se naskytla jednáním mezi Ruskem, Francií, Německem a Ukrajinou, k dosažení mírového řešení," uvedl Bílý dům.

"Pokud bude Rusko pokračovat v agresivních akcích na Ukrajině a pokud bude separatisty podporovat bojovníky, financemi a zbraněmi, pak cena, kterou Rusko zaplatí, poroste," řekl Obama Putinovi.

Obamovy telefonáty se uskutečnily v době vrcholících příprav na předpokládaný středeční summit v běloruském Minsku, kde má Porošenko jednat o míru pro Donbas s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a s Putinem.

Obama se situaci na Ukrajině věnoval na pondělní tiskové konferenci po setkání s Merkelovou. Největší pozornost vyvolalo jeho prohlášení, že v případě neúspěchu diplomatických nástrojů mohou Spojené státy dodat Ukrajině obranné zbraně. Proti vojenskému řešení konfliktu se staví kancléřka i Hollande; britský ministr zahraničí Philip Hammond dnes naproti tomu vyzbrojování ukrajinské armády nevyloučil.

Porošenko dnes o situaci na východě země telefonicky hovořil i s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, oznámila v Kyjevě prezidentská kancelář. Podle ukrajinského prezidenta eskalace konfliktu vyžaduje rozhodnější akce na podporu Ukrajiny ze strany světového společenství. Žádoucí je hlavně "konsolidované stanovisko Evropské unie".

cipisek134 ( 12. února 2015 21:31 )

Hlavně si nezapomeň udělat taky výlet do Bronxu ty kravinče, tam poznáš ten pravej americkej blahobyt.

cipisek134 ( 12. února 2015 21:28 )

Pryč od amerikanofilních fašounských zm*dů jako jsi ty!

cipisek134 ( 12. února 2015 21:27 )

vendetta:

cipisek134 ( 12. února 2015 21:22 )

Hele, Putin kdyby se vytasil s tím zbrojním arzenálem co má tak by Amerikáni nestačili zdrhat. Rusko by celý hnUSA hravě převálcovalo.

ermino ( 11. února 2015 17:29 )

Po tom nositeli Nobelovy ceny míru zůstane památka - statisíce mrtvých, rozvrat a nenávist.

Zobrazit celou diskusi