Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Objednal si vraždu šéfa za půl milionu: Soud ho poslal na 15 let do vězení!

Autor: ČTK - 
10. února 2015
15:12

Bývalý jednatel liberecké personální agentury H Personal Lukáš Havlíček si odpyká 15 let vězení za to, že si za 500.0000 korun objednal vraždu majitele agentury. Rozhodl o tom dnes pražský vrchní soud. Rozsudek je pravomocný. Lze proti němu podat pouze mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu. 

Podle obžaloby chtěl Havlíček vraždou řešit své finanční problémy. Byl v insolvenci a splatit měl ještě 1,2 milionu korun. Vražda mu podle spisu také měla pomoci znovu plně ovládnout firmu, kterou založil v roce 2007 a které se dařilo. Na vraždu si v prosinci 2013 podle obžaloby najal Ukrajince Ruslana Planina, který to však oznámil své oběti a ta na případ upozornila policii. Planin dostal 380.000 korun a zbytek peněz měl obdržet po dokonání činu. 

Čtyřiačtyřicetiletý muž dnes vinu odmítal a tvrdil, že žádnou vraždu neplánoval. Podle něj si Ukrajince najal, aby majitele firmy "přesvědčil" k tomu, že přestane ze společnosti vybírat peníze. "Cítím se naprosto nevinen," řekl Havlíček při závěrečné řeči. 

Jeho advokát Petr Rydvan se snažil odvolací soud přesvědčit, že neměl motiv, jaký popisovala obžaloba. Zpochybňoval také roli korunního svědka, kterým byl Planin. Údajně dlouhodobě nepracuje a živí se pochybnými obchody. "Podle mého názoru to musí být spolupracovník policie," prohlásil Rydvan. 

Pražský vrchní soud však odvolání zamítl jako nedůvodné. Podle odvolacího soudu vyhodnotil liberecký krajský soud důkazy správně a při procesu nechyboval. Trest není nepřiměřeně přísný ani nezákonný.

Soud neuvěřil tomu, že byl Ukrajinec najatý jen na "zmlácení" majitele agentury. Podle soudu by totiž šlo v případě půl milionu korun o značně přemrštěnou částku. "Vrchní soud v Praze se ještě za svojí velmi bohatou praxi v oblasti násilné trestné činnosti ani jednou nesetkal s případem, že by někdo za zastrašení nebo zmlácení jiného byl ochoten zaplatit tak vysokou odměnu," zdůraznil předseda odvolacího trestního senátu Martin Zelenka. 

Havlíček byl kromě přípravy vraždy odsouzen také za nedovolené ozbrojování. Policisté totiž u něj našli mimo jiné dvě pistole či samopal. K tomu se ale přiznal. V době přípravy vraždy byl v tříleté podmínce za podvod a padělání veřejné listiny. 

sores ( 10. února 2015 15:46 )

 Ještě bych dodal, je to packal všech packalů. Mohl říct že byl šéfem napaden a zabití bylo v sebeobraně. Za 2 roky by šel na svobodu. Takové jsou u nás zákony. Tato doba všemu hnusnému jen nahrává. Chlap zprzní dítě na celý život naprosto vědomě a dostane 5 let a tento aniž by se dotknul malíčkem dostane 15 let. No k smíchu české zákony.

sores ( 10. února 2015 15:41 )

 Znáte to, kdo jinému jámu kopá ...........

Zobrazit celou diskusi