Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

V Peci pod Sněžkou se utrhla lavina: Čtyři lidé měli být zavaleni, našli je ale na horské chatě!

Autor: dce, ljš - 
10. února 2015
20:03

Již druhá lavina během pár dní spadla v Peci pod Sněžkou – tentokrát v oblasti Modrého dolu. Na místě zasahoval vrtulník a záchranáři se speciálně cvičeným psem. Ti si stále nejsou jisti, zda někoho zavalila. Čtyři lyžaři, kteří byli v místě viděni, jsou ale v pořádku.

„Máme neověřené zprávy, že v Modrém dole se v kritický okamžik měla pohybovat čtyřice lidí,“ uvedl podle serveru Novinky.cz zástupce náčelníka krkonošské horské služby Pavel Jirsa. Mělo jít o jednoho snowboardistu a tři skialpinisty. Ty se ale podle televize Nova podařilo najít u chaty Výrovka. Záchranářům řekli, že lavinu nikdo z nich neutrhl a v oblasti nikoho dalšího neviděli.

Na místě laviny zasahovalo kolem 70 členů horské služby, několik hasičů a tři členové polské horské služby, kteří přijeli se speciálním anténním vyhledávačem. Laviniště záchranáři prohledávali metr po metru i za pomocí sond. Na místě bylo šest psů. V pátrání záchranáři pokračovali i po setmění, světla jim zajistili hasiči. Lavina spadla v nepřístupném terénu, takže se záchranáři k laviništi většinou dostávali vrtulníky. Teplota se v lokalitě pohybovala kolem nuly.

Provozovatel ubytování v Modrém dole Tomislav Jana odhadl, že lavina je široká několik set metrů, a dodal, že podobně velká lavina spadla v této lokalitě před zhruba třiceti roky. „Soused říkal, že pád laviny dokonce slyšel,“ řekl Jana.

Pád laviny zachytila i kamera umístěná u Boudy na Muldě v Peci pod Sněžkou, na zvětšeném záběru je vidět, že se masa sněhu zastavila nedaleko boudy Děvín. „Všichni na chatě jsou v pořádku, i když vyděšení. Lavina sjela mezi potokem a chatou. Čelo laviny končilo asi třicet metrů od baráku. Co vím, tak v místě lavinového svahu se měli pohybovat asi dva nebo tři lidé, možná to byli oni, kdo utrhl lavinu,“ řekla serveru iDNES.cz žena, která je v telefonickém kontaktu s lidmi ubytovanými na chatě Děvín. Její slova se ale naštěstí nepotvrdila.

Záchranáři vyjížděli k pádu laviny v Malé Studniční jámě v Krkonoších minulý týden, při neštěstí zemřel osmadvacetiletý lyžař. Další dva lyžaři ve věku kolem třiceti let pád laviny přežili, jeden z nich skončil se zraněním v péči lékařů. 

V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály, na hřebenech leží 80 až 120 centimetrů sněhu. „Ve žlabech a na lavinových svazích je vlivem větru uloženo velké množství sněhu. Možnost pádu deskových lavin. Sněhové profily vykazují jen velmi slabou stabilitu. Nebezpečné jsou všechny expozice,“ varuje horská služba na svém webu. 

popocatepetl ( 10. února 2015 22:10 )

Asi si autor předtím dal Hruškovy kuřice. (Hlavně, že čtyřice je v pořádku.)

kukuku ( 10. února 2015 20:44 )

Pohybovala se tam čtyřice lidí, za ní tygřice a píše o tom yeti.

kdoasi ( 10. února 2015 16:40 )

Ještě větší kretén,než jsme doufali...

Zobrazit celou diskusi